Porsche Slovenija in Zavod Varna pot skupaj k uresničevanju Vizije nič

14. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za namen terenskega dela je Porsche Slovenija zavodu ob slovesnosti v uporabo predal dve novi vozili.

O Zavodu Varna pot smo v zadnjih dneh že pisali. Med drugim so namreč pred dnevi znova začeli akcijo Čista nula, čista vest, hkrati s tem pa v sodelovanju z zavarovalnico Generali javnosti predstavili nov simulator vožnje, ki z virtualno resničnostjo poustvarja občutek opitosti za volanom. Danes pa so člani zavoda pripravili slovesnost z namenom zaznamovati sodelovanje s podjetjem Porsche Slovenija in predstaviti Vizijo nič.

Če povzamemo besede generalnega direktorja Porsche Slovenija, Danila Ferjančiča, je mobilnost na eni strani ključnega pomena za razvoj gospodarstva, hkrati pa tudi za našo osebno svobodo. Po drugi strani prav ta mobilnost lahko povzroča trpljenje in žalost, saj zaradi prometnih nesreč na cestah umirajo ljudje, pozneje pa zaradi izgub trpijo tudi njihovi svojci.

Robert Štaba, vodja zavoda Varna pot, je sicer Porsche Slovenija – pa tudi Mestno občino Ljubljana – izpostavil kot prvo občino in prvo podjetje v Sloveniji, ki sta podpisali Vizijo nič. Gre za mednarodno vizijo, začeto leta 1994 na Švedskem, ki predvideva konec smrtnih žrtev na cestah. Slovenski parlament jo je v sklopu Resolucije o nacionalnem programu v cestnem prometu 2013–2022 sprejel leta 2013. Čeprav gre za skoraj nemogoč cilj, pa je vseeno treba stremeti k temu, da bi se številki nič kar najbolj približali. Lani so sicer na naših cestah življenje izgubile 104 osebe, letos pa so naše ceste do konca oktobra terjale 86 smrtnih žrtev. Do leta 2022 je sicer predvideno zmanjšanje tega števila na 70 žrtev na leto.

In čeprav se zdi številka 86 žrtev nizka (spomnimo se, pred desetletjem ali dvema so naše ceste na letni ravni ob manjši količini prometa terjale več 100 žrtev), pa to v praksi še vedno pomeni preveč žrtev. Na zavodu so zato ob 11.30 zaprli Igriško ulico v Ljubljani, nanjo pa položili 86 kartonskih plošč, na katere se je simbolično uleglo 86 prostovoljcev in osnovnošolskih otrok – vsak izmed njih je predstavljal eno smrtno žrtev.

Slovesen dogodek je ob zaključku začinila poteza Porsche Slovenija, ki je zavodu v uporabo predal dve gospodarski vozili, Volkswagna Transporterja in Volkswagna Crafterja, s katerima bodo na zavodu še lažje opravljali delo na terenu. Svoje je nato dodal še ljubljanski župan Zoran Janković, ki je osebno podprl projekt, hkrati pa izrazil upanje, da bodo zavodu Varna pot čim prej uspeli zagotoviti prostore, v katerih bodo otrokom skozi igro učili zakonitosti v prometu in jih tako že od malih nog vzgajali v varne udeležence v prometu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol