Porsche v fazi razvoja nove platforme za električne športne modele

Do predstavitve bo sicer trajalo še nekaj let, bi pa lahko predstavljala osnovo nasledniku modela 918 Hybrid.

Porsche v fazi razvoja nove platforme za električne športne modele (foto: Porsche) Porsche
12. 1. 2018

Pred časom smo lahko slišali izjavo vodstva podjetja Porsche, da hibridnega superšportnika 918 ne nameravajo nadomestiti vse dokler ne bodo uspeli narediti modela, ki bi bil opazno bolj napreden in ponujal korak naprej v razvoju. A kot kaže bo ta čas napočil prej kot se zdi. Porsche je namreč začel razvijati novo platformo z oznako SPE, ki naj bi služila za razvoj in uporabo v naslednjih generacijah športnih vozil.

Da se na tem področju nekaj dogaja je Porschejevo matično podjetje Volkswagen naznanil že novembra, naknadno pa so vodilni pri Porscheju jasno povedali, da je do izdelave omenjene platforme še dolga pot, zato novega vozila še ne moremo pričakovati prav zgodaj. Zelo verjetno pa je, da bodo isto platformo v prihodnosti uporabljali tudi drugi proizvajalci športnih avtomobilov pod okriljem Volkswagna, na primer Lamborghini, ki je svojo namero vstopa v svet električni superšportnikov že najavil s študijo Terzo Millennio.

Celoten koncern Volkswagen tako pospešeno nadaljuje z razvojem električnih avtomobilov. Podjetje ima tako sedaj že dve različni platformi za izdelavo hibridnih oziroma električnih avtomobilov – MEB in PPE, v letu 2020 pa prihaja še tretja z imenom J1, na kateri bo osnovan prvi popolnoma električni avtomobil znamke Porsche, limuzina Mission E. Svojo platformo z oznako C-BEV nato pripravlja še Audi, le-ta pa bo pripravljena leta 2019 skupaj z novincem, poimenovanim E-Tron Sportback.

Jure Šujica
Foto: Porsche