Taycan - še za 0,2 boljši pospešek!

23. 3. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Porschejev električno gnani Taycan je zdaj dobil še obsežno posodobitev programske opreme - delno jo je moč naročiti tudi 'po zraku'!

Porsche je sicer že septembra lani obsežno prenovil model Taycan. Zdaj lahko stranke Taycana, ki imajo avtomobil že dlje časa, izkoristijo tudi glavne novosti, ki jih je obsegala prenova v modelnem letu 2020. Porsche tako omogoča brezplačno posodobitev programske opreme po vsem svetu. Vključuje izboljšave vozne dinamike, nove inteligentne funkcije polnjenja, razširjene funkcije za Porschejevo komunikacijski sistem (PCM) in dodatne storitve Porsche Connect.

Za modele Taycan s prilagodljivim zračnim vzmetenjem posodobitev vključuje novo funkcijo Smart Lift. To omogoča programiranje Taycana, tako da se samodejno dvigne na določenih ponavljajočih se točkah, kot so neravnine na cesti ali garažni uvoz. Posodobitve vključujejo tudi optimiziran nadzor podvozja. Izboljšan nadzor zdrsa in s tem tudi boljše pospeševanje za model Taycan Turbo S. V povezavi s štartnim  programom (Launch Control) potrebuje zdaj ta model od 0 do 200 km/h le 9,6 sekunde in je za 0,2 sekunde hitrejši kot prej.

Zdaj je mogoče nastaviti raven napolnjenosti, s katero bo Taycan dosegel cilj. Med postopkom polnjenja z aktivnim vodenjem voznik v vozilu in v aplikaciji prejme sporočilo, kdaj je baterij na ravni napolnjenosti za preostali del poti in kdaj lahko z vožnjo nadaljuje. Z novo funkcijo polnjenja, ki je bolj prijazna do baterije, lahko voznik moč polnjenja po potrebi zmanjša z do 270 kW na 200 kW. To pomeni nižjo temperaturo baterije in posebaj učinkovito polnjenje. Vgrajeni polnilnik za izmenični tok (AC) z močjo 22 kW bo po izbiri na voljo na izbranih trgih od konca leta 2021.

Nekaj novosti je tudi pri navigaciji, vsi, ki so svoj Apple ID povezali s Taycanom, pa lahko uporabljajo funkcije Apple Podcasts (vključno s pretakanjem video posnetkov) in funkcije Apple Music Lyrics.

Za večino še v delavnco, toda ...

Naštete posodobitev vključujejo tudi pomembne optimizacije programske opreme za številne nadzorne enote. Nato je treba prilagoditi prenos v menjalniku  in kalibrirati tudi pogonske komponente. Zaradi tega bodo morali lastniki še vedno do pooblaščenega Porschejevga centra. Zato pa je kar nekaj drugih posodobitev že na voljo tudi po 'zraku' oziroma preko funkcije na zahtevo (FoD). Ta prilagodljiva nadgradnja pa deluje po sistemu nakupa in se konfigurira in namesti po spletu.

Trenutne funkcije FoD poleg Porschejevega inteligentnega upravljalnika dosega (PIRM) so še Power Steering Plus, Active Lane Guidance (vožnja v sredi voznega pasu) in Porsche InnoDrive (podsobno predvidevalnemu tempomatu). Po registracij in, izbiri želenih funkcij v trgovini Porsche Connect Store in ustrezni povezljivosti, Porsche pošlje podatkovni paket Taycanu po medmrežju.

Ker Taycan še ni model, ki bi nastal na novi platformi PPE, ki jo razvijajo skupaj z Audijem in je del projekta Artemis, ima pri posodobitvah preko zraka še nekaj omejitev, predvsem zaradi številnih ločenih računalniških modulov. Nova platforma, na kateri bo prvi zaživel Porsche Macan, bo to težavo v mnogočem rešila, predvsem z osrednjim računalnikom za nadzor številnih funkcij

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"