Potrjeno: Cupra Formentor dobiva še več moči in valjev

5. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli
Potrjeno: Cupra Formentor dobiva še več moči in valjev (foto: Cupra)
Cupra

Različica VZ 5 bo prejela prisilno polnjen Audijev petvaljnik.

Znamka Cupra, ki se je pred nekaj leti odcepila od Seata, je sprva ponujala zgolj športne različice že znanih Seatovih modelov avtomobilov, opremljenih z enakimi mootorji, kot jih recimo najdemo v modelih znamk Volkswagen in Škoda. Nato pa je sledil Formentor, prvi model, narejen ekskluzivno za to znamko. Poteza, ki je bila v javnsti dobro sprejeta, enako pa bo najverjetneje tudi z naslednjo novostjo, ki so jo napovedali Španci.

Včeraj so namreč napovedali prihod še ene različice modela Cupra, ki bo prevzela mesto zastavonoše znamke, Cupra Formentor VZ5. Ob sedmih preostalih štirivaljnih motornih sklopih, ki so že na voljo, bo namreč na tretji rojstni dan znamke v ponudbo prišel tudi prvi petvaljnik, ki pa ga bodo pri Cupri po predstavitvi 22. februarja kupcem ponudili le v omejeni seriji.

»Cupra Formentor predstavlja bistvo znamke, dodajanje še zmogljivejšega petvaljnega motorja v družino – ki jo sedaj sestavlja sedem različnih pogonskih sklopov, vključno s priključnim hibridom – pa bo prinesla izbiro za prave navdušence – nekaj, k čemur smo pri Cupri zavezani, saj se na tak način lahko povežemo z novimi kupci,« je dejal Wayne Griffiths, predsednik Cupre.

Čeprav podrobnosti o novi petvaljni motorni različici, ki se bo skrivala v Formentorju VZ5 še niso znane, pa se že pojavljajo ugibanja o specifikacijah omenjenega petvaljnika. Šlo naj bi namreč za enak pogonski sklop, kot ga uporablja Audi RS Q3, kar pomeni 395 'konjev' ali 290 kilovatov moči iz 2,5 litrov delovne prostornine in pa posledično tudi podobne zmogljivosti: 4,5 sekunde do 100 kilometrov na uro ter najvišja hitrost elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"