Potrjeno: prihaja Maserati za ljubitelje klasike, tu so prve fotografije!

14. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Gre za le eno izmed treh premier znamke v letošnjem letu, ko bo predvidoma razrit tudi Grecale.

Italijanski Maserati se je zadnja leta v največji meri posvečal limuzina, križancem in pa hibridizaciji svojih modelov, ter se tako precej oddaljil od svojih korenin, proizvajalca športnih avtomobilov. V ponudbi pravzaprav niso imeli niti enega kupeja ali kabrioleta (z izjemo superšportnika MC-20, ki pa je vendrale le maloserijski model), za nekaj športnega duha pa je poskrbela serija Trofeo, ki so jo namenili limuzini Quattroporte. A to se bo očitno že kmalu spremenilo.

Kot so pri Maseratiju napovedali septembra lani ob predstavitvi načrtov za prihodnost so namreč v Mondeni že začeli s finalno fazo razvoja nove generacije klasičnega kupeja GranTurismo. Ta si bo očitno kar nekaj DNK delil tudi z Alfa Romeo Guilia, ki je nekaj časa veljala za tako imenovano testno mulo, sedaj pa se v javnosti kažejo tudi prvi (zakriti) primerki vozil z novo karoserijo, ki jo zaznamuje dolg motorni pokrov s poudarjenimi blatniki in žarometi po zgledu MC-20, majhna kabina in počasi spuščajoč zadek, česar smo bili pri GranTurismo vajeni doslej.

Tudi v izvedbi brez strehe...

'Polna' platišča prototipa se morda zdijo nekoliko radikalna rešitev, še posebej ob dejstvu, da jih v taki podobi običajno najdemo na električnih avtomobilih, a prav tu je tudi največja skrivnost: GranTurismo bo namreč prvi avtomobil znamke, ki bo na voljo z izključno električnim (in ne zgolj hibridnim) pogonom. Seveda pa to ne pomeni, da ne bo maral bencina. V bolj tradicionalnih različicah naj bi bil namreč na voljo šestvaljnik (poimenovan Nettuno) z bogato zalogo 621 'konjev' oziroma 463 kilovati moči.

Z uradnimi informacijami o novincu so pri Maseratiju zaenkrat še nekoliko skopi, govori pa se, da naj bi bil predstavljen nekoliko prej, kot je bilo predvideno in sicer še pred koncem letošnjega leta. Na ceste naj bi nato zapeljal v prihodnjem letu, ko se mu bo pridružil tudi kabriolet, poimenovan GranCabrio, prihodnje leto pa bo nato predstavljena tudi omenjena električna izvedba.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"