Pozor, s pomočjo Applove tehnologije vam lahko tako ukradejo avtomobil!

17. 12. 2021 | Jaka Drozg
Deli
Pozor, s pomočjo Applove tehnologije vam lahko tako ukradejo avtomobil! (foto: Apple)
Apple

Applov AirTag sledilnik je najnovejše orodje, ki se ga poslužujejo nepridipravi avtomobilov.

Vedno več policijskih postaj po svetu poroča, da so se nepridipravi začeli posluževati preproste Applove tehnologije za pomoč pri kraji avtomobilov. Gre za Applov žepni sledilnik AirTag, za katerega je pri nas potrebno odšteti vsega 36 evrov. AirTag je sposoben oddajati zelo natančno lokacijo, ki ji lahko lastnik sledilnika, v tem primeru nepridiprav, stalno sledi preko iClouda. Nepridipravi sledilnik uporabijo tako, da ga skrijejo na eno od nevidnih mest pod avtomobilom, ko je to parkirano na enem od javnih parkirišč. Tako lahko sledijo avtomobilu, dokler ga lastnik ne premakne na bolj odmaknjeno območje, kjer ga lahko ukradejo brez očividcev.

Po poročanju tujih medijev se je nov sistem avtomobilskih kraj najprej pojavil v Kanadi, kjer je policija doslej obravnavala pet tatvin, prav v vseh primerih pa je šlo za tatvine vozil višjega cenovnega razreda. Prav to pa tudi dokazuje, da pred tovrstnimi krajami niso varni lastniki vseh vrst avtomobilov, ne glede na to, kje na svetu se nahajajo.

Preberite še: Izgubljeni avtomobilski ključi - Vsaj enega imejte v rezervi

Zaradi povišanega števila tovrstnih kraj pa so pri Applu že uvedli nekaj varnostnih ukrepov, in sicer bodo lastniki Applovega telefona iPhone prejeli opozorilo, v kolikor se AirTag nahaja v njihovem avtomobilu ali neposredni bližini. Če pa je AirTag v avtomobilu med približno 8 in 12 ur brez prisotnosti iPhona, pa bo začel oddajati alarm in tako na svojo prisotnost opozoril potencialne žrtve avtomobilske kraje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"