Pozor, v prihodnjem tednu bodo policisti poostreno nadzirali uporabo varnostnega pasu

1. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Preventivna akcija bo potekala med 4. in 17. marcem.

Varnostni pas je eden izmed najstarejših, hkrati pa tudi najbolj učinkovitih varnostnih elementov, ki je že dolga leta obvezen del vseh novih avtomobilov. Njegova uporaba je seveda obvezna, o učinkovitosti pa pričajo statistični podatki. Le z dosledno uporabo varnostnega pasu bi namreč lahko slovenske ceste terjale približno 10 življenj manj, vseeno pa ta podatek številnih ne prepriča o tem, da bi dosledno uporabljali varnostni pas prav na vsaki vožnji z avtomobilom.

Prav zato je Agencija za varnost prometa pripravila novo preventivno akcijo, ki jo bodo pospremili s sloganom 'Ne razbijaj si glave z izgovori – uporabljaj varnostni pas'. Poleg policije, ki bo med akcijo izvajala poostren nadzor nad uporabo pasu, so k sodelovanju povabili tudi 88 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji. Ti bodo med akcijo razdelili več kot 13 tisoč gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. Hkrati bodo po več različnih srednjih šolah organizirali različne delavnice, namenjene dijakom.

Akcija Pasavček za večjo varnost otrok

Prav potniki v vozilih (in ne vozniki), še posebej tisti na zadnji klopi, so namreč po statističnih podatkih sodeč najpogosteje neprivezani v vozilih. Le lani je namreč na slovenskih cestah zaradi nepripetosti življenje izgubilo 15 oseb, devet voznikov in šest potnikov. A če je bilo pripetih voznikov, ki so v nesreči izgubili življenje, 70 odstotkov, je bilo med potniki pripetih le 38 odstotkov vseh žrtev. Na drugi strani je med lažje poškodovanimi vozniki varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov voznikov.

V času omenjene akcije pa bo AVP znova okrepil akcijo Pasavček, namenjeno najmlajšim. Omenjeni projekt, ki ga izvajajo že 14 let, spodbuja k dosledni uporabi varnostnega pasu in otroških sedežev med otroki, visokimi do 150 centimetrov. Akcija se je do zdaj izkazala kot izredno uspešna, saj se je stopnja privezanosti otrok na zadnjih sedežih od leta 2005 pa do konca lanskega leta s 54 odstotkov dvignila na kar 94 odstotkov, s tem pa je bilo v teh letih zagotovo rešenih vsaj nekaj življenj.