Pred dvema letoma prvaki, sedaj pa predčasno slovo iz elitnega razreda MotoGP

3. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Še lansko leto je ekipa podpisala pogodbo o sodelovanju za prihodnjih pet let. Odhod je zato še toliko bolj presenetljiv.

V teh dneh se dirkači in ekipe tekomovanja MotoGP še vedno mudijo v Španiji, natančneje na dirkališču Jerez De La Frontiera, kjer je bil včeraj, dan po dirki na istem dirkališču na sporedu dan za testiranje. V tem času pa je odjeknila nepričakovana novica, da se ekipa Suzukija že s koncem letošnjega leta nepreklicno poslavlja iz elitnega razreda motociklističnega dirkanja. Novica je sicer v javnost prišla neposredno iz Japonske.

Razlog za takšno odločitev sicer še ni znan, poteza pa je presenetljiva tudi ob dejstvu, da so pri vodstvu znamke pred enim letom podpisali petletno pogodbo z Dorno, v kateri so se zavezali, da bodo v tekmovanju nastopali vsaj do konca leta 2026. Visoka finančna kazen za takšen odstop od pogodbe je zato najverjetneje neizbežna.

Mir k Hondi, Rins pa ...

Odhod je sicer presenetljiv tudi ob dejstvu, da je ekipa pet let po vrnitvi v serijo leta 2020 s pomočjo Joana Mira osvojila naslov svetovnega prvaka med dirkači, kjer so sicer nazadnje ob koncu sezone slavili leta 2000. Hkrati jim ne gre prav slabo niti v letošnjem letu. Oba dirkača se namreč nahajata v zgornjem delu lestvice, pri čemer si Alex Rins v skupnem seštevku tretje mesto deli z Eneo Bastianinijem (za vodilnim Quartararojem zaostaja 20 točk), Mir pa je s 56 točkami (13 manj od Rinsa) šesti.

Odhod iz prvenstva je bil sicer najverjetnejo precejšnje presenečenje tudi za celotno ekipo, ki je v zadnjih letih, pa tudi pred letošnjo sezono doživela precej sprememb, kar kaže na to, da je do odločitve o odhodu prišlo v zadnjem trenutku. Se pa ob tem že pojavljajo špekulacije o usodi obeh dirkačev. Mir naj bi tako pri Hondi prevzel mesto drugega dirkača, kar posledično pomeni slovo Pola Espargaroja. Rinsova usoda na drugi strani ostaja nejasna.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel