Novi Volkswagen Transporter je razkrit! Bo nadaljeval uspešno zgodbo?

Novinec je nastajal skupaj s Fordovim Transitom Customom, pri Volkswagnu pravijo, da je obdržal značilne oblikovne elemente.

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je do konca razkrila podobo popolnoma novega Transporterja, ki ima v primerjavi s predhodnikom izbojšano podobo in vsebino. Nova generacija premore več prostora, več nosilnosti, večjo vlečno zmogljivost, večjo učinkovitost in še več popolnosti.

Novi Volkswagen Transporter je razkrit! Bo nadaljeval uspešno zgodbo?
VW

Transporter je po mnenju Volkswagnovih stilistov ohranil značilno obliko in je pripravljen na nove izzive. Sedma generacija bo na voljo z zaprto tovorno karoserijo, v potniški izvedbi z odprtim tovornim prostorom in tudi kot prestižnejši Caravelle za prevoz potnikov. K temu je treba prišteti še izvedbo s tovornim prostorom z drugo sedežno vrsto ali z dvojno kabino ter z visoko streho in podaljšano medosno razdaljo.

Novi Volkswagen Transporter je razkrit! Bo nadaljeval uspešno zgodbo?
VW

Ekskluzivnejši Caravelle je bil s svojimi devetimi sedeži razvit za komercialni prevoz potnikov  in bo na voljo tudi s podaljšano medosno razdaljo. Druga različica, PanAmericana, ima robustno zasnovo za vse terene in posebbno opremo.

Poleg najnovejših turbodizelskih motorjev bo mogoče izbirati med priključnim hibridnim ali električnim pogonom. Predprodajna faza že poteka s tremi različnimi izvedbami 2,0-litrskega turbodizelskega motorja z 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) in 125 kW (170 KM). Na novo razviti priključni hibridni pogon (eHybrid) razvije sistemsko moč 171 kW (232 KM).

Novi Volkswagen Transporter je razkrit! Bo nadaljeval uspešno zgodbo?
VW

Kmalu bodo sledili trije električni pogoni z močjo 100 kW (136 KM), 160 kW (218 KM) in 210 kW (286 KM) ter neto zmogljivostjo baterije 64 kWh. Poleg tega bo na voljo električna različica z zmanjšano močjo in manjšo baterijo za mestni dostavni promet. Modela TDI in eHybrid imata pogon na sprednji kolesih, štirikolesni pogon je na voljo kot za različice TDI od 110 kW navzgor.

Električni modeli imajo pogon na zadnji kolesi; tukaj je kasneje načrtovana tudi različica s štirikolesnim pogonom. TDI s 125 kW je serijsko opremljen z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom; ta menjalnik je na voljo tudi za 110 kW TDI, vselej je Edina možnost za priključne hibride in električne modele.

Na nemškem trgu bo novi Transporter predstavljen v začetku leta 2025. Z več standardne opreme kot pri T6.1 in s turbodizelskim motorjem (TDI) z 81 kW (110 KM) bo cena osnovne izvedbe z zaprtim tovornim prostorom 36.780 evrov, predprodaja se je v Nemčiji že začela.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija