To je najmočnejši serijski Golf vseh časov, preverite, kaj prinaša (pod motornim pokrovom)

27. 5. 2022 | Jaka Drozg
Deli

Volkswagen bo 20. obletnico Golfa R proslavil s posebno serijo polno tehnoloških in kozmetičnih dobrot.

Letos mineva že 20 let od predstavitve prvega Golfa R, tradicionalno najhitrejšega Volkswagna v modelni paleti. Leta 2002 so oznako R prvič prilepili na zadek Golfa četrte generacije s 3,2-litrskim atmosferskim VR6 šestvaljnikom, ki je 174 kilovatov moči na cesto prenašal prek vseh štirih koles. Več kot 260 tisoč prodanih modelov z oznako R kasneje, ima vodilni Golf že 235 kilovatov moči, ki jih zdaj zmore prisilno polnjeni dvolitrski štirivaljnik, vendar za obeležitev dvajsete obletnice tudi to ni bilo dovolj.

Preberite še: RS, ki je drugačen od tistega, ki smo ga poznali ...

Golf R “20 years” (20 let) se ponaša z dodatnimi 10 kW (13 KM) in številnimi tehničnimi ter kozmetičnimi izboljšavami. Z 245 kilovati moči (333 KM) mu šprint iz 0 do 100 kilometrov na uro lahko uspe v le 4,6 sekunde, desetinko hitreje kot pri ‘osnovnem’ Golfu R, pri Volkswagnu pa so pohvalili predvsem z boljšo odzivnostjo motorja pri višjih hitrostih po zaslugi optimiziranih nastavitev. Turbopolnilnik je prednapet in ohranja konstantno hitrost delovanja tudi pri manjši obremenitvi motorja med vsakdanjo vožnjo.

Na voljo neznana, a omejena količina vozil

Kozmetični dodatki obsegajo številne “20 R” logotipe, ki med drugim krasijo B-stebriček, v obliki svetlobne projekcije pa tudi tla ob vozilu. Posebno izdajo se bo prepoznalo še po serijskih 19-palčnih platiščih ‘Estoril’ v živo modri barvi, ki vam jih lahko, brez skrbi, dobavijo tudi v bolj klasični črni barvi, ter okrasnih elementih iz pravih ogljikovih vlaken, ki bodo prvič v zgodovini krasila kabino serijskega Volkswagna. Poleg tega pa je tu še paket, ki prinese večji usmernik zraka zadaj, drift in Nürburgring vozna načina, ustvarjena za dirkališča ter Akrapovičev izpušni sistem iz titana v skupni vrednosti 4.000 evrov.

Naročila za Golfa R “20 years” bodo odprta od letošnjega poletja do ‘sredine 2023.’ Kljub potrdilu, da bo posebna serija na voljo le v omejenih številkah, točnega števila avtomobilov, ki jih nameravajo izdelati, še niso razkrili, zato skrivnostna ob tem ostaja tudi njegova cena.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"