Prehitra vožnja v Avstriji bo precej dražja, novosti tudi za tujce

24. 3. 2021 | Mitja Sagaj
Deli

Kazni za najhitrejše voznike se bodo več kot podvojile na kar 5000 evrov, lahko sledi tudi odvzem avtomobila

Poletje naj bi bi naših severnih sosedih prineslo precej višje kazni za prehitre voznike. Poleg dviga denarnih kazni pa najstrožji ukrepi zdaj predvidevajo celo odvzem avtomobila.

Predvsem slaba učinkovitost dosedanje kaznovalne politike naj bi bila razlog, da avstrijsko ministrstvo za promet pripravlja nov paket ukrepov zoper prehitre voznike. Med te pa ne sodijo le notorični prehitri vozniki, ampak tudi udeleženci nelegalnih cestnih dirk, poroča Auto Motor und Sport. In ja, nove kazni bodo veljale tudi za tujce, zato naj bi začele veljati še pred letošnjo poletno sezono.

Odprta številna pravna vprašanja

Avstrijci bodo več kot podvojili najvišjo kazen za veliko prehitro vožnjo, in sicer s sedanjih 2180 na kar 5000 evrov, je pa res, da lahko takšen znesek pričakujejo predvsem najhujši prekrškarji ali tisti, ki grešijo najpogosteje. In še ena pomembna novost: Avstrijci vam lahko sedaj, če boste po njihovih cestah divjali, celo zasežejo avtomobil! Spet velja, da bodo brez avtomobila ostali tisti vozniki, ki s svojim divjanjem ogrožajo okolico, tisti, ki večkrat vozijo prehitro, tisti, ki vozijo kljub temu, da jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje ali pa prehitri vozniki, ki vozniškega dovoljenja sploh nimajo.

 

Slednje po informacijah s prometnega ministrstva naj ne bi veljalo pred koncem leta, saj so odprta še številna pravna vprašanja glede odvzema vozila, predvsem v primerih, ko to pripada tretji osebi in ne vozniku. Naj bi pa odvzem vozila v naštetih primerih veljal tudi za tuje voznike.

Nižji tudi prag za odvzem dovoljenja

Hkrati bodo Avstrijci za 10 kilometrov na uro znižali tudi prag za odvzem vozniškega dovoljenja za prehitre voznike. Za dva tedna bodo brez vozniškega dovoljenja ostali vozniki, ki bodo v naselju prekoračili hitrost za vsaj 30 kilometrov na uro, izven naselja pa za vsaj 40 kilometrov na uro. Kdor pa bo v naselju hitrost prekoračil za 40 kilometrov na uro, izven naselja pa za 50 kilometrov na uro, bo brez dovoljenja ostal za štiri tedne. Bo pa prepoved vožnje veljala zgolj v Avstriji.

Za vsaj šest mesecev pa se bodo morali od vozniškega dovoljenja posloviti udeleženci nelegalnih cestnih dirk, ki bodo morali opraviti še preverjanje psihološkega stanja in poznavanja cestno-prometnih pravil, v najslabših primerih lahko ostanejo tudi brez vozila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"