Prehodi med občinami za potrebe menjave gum - dovoljeni, a le pod določenimi pogoji

Podobne omejitve pa veljajo tudi za obiske servisnih delavnic in tehničnih pregledov.

Prehodi med občinami za potrebe menjave gum - dovoljeni, a le pod določenimi pogoji (foto: Profimedia) Profimedia
9. 11. 2020

Drugi val korona virusa je podobno kot spomladi tudi tokrat prinesel zaporo občinskih meja oziroma prepoved prehajanja med občinami, razen v primeru prihoda na in iz dela, za kar mora delodajalec zaposlenim urediti ustrezna potrdila. Hkrati so prehodi med občinami dovoljeni še v nekaterih drugih izjemnih primerih, ko je na primer zaradi ukrepa preprečevanja škode na objektih in drugi lastnini. Kako pa je na primer z obiski avtomobilskih delavnic.

Spomladi je vlada sprejela ukrep, po katerem so bile vulkanizerske deavnice zaprte, zaradi česar je bilo potrebno z menjavo zimskih gum za letne počakati. Seveda pa bi bilo takšno čakanje v primeru prehoda iz letnih na zimske pnevmatike, v času ko temperature zraka padajo, nevarno, še posebej, v primeru, da bi prišlo do nepredvidenih snežnih padavin.

Dovolj tudi prometno dovoljenje

Čeprav prehodi med občinami trenutno tako še niso dovoljeni, pa zakonodaja tako vseeno dovoljuje prehode med občinami tudi v primeru potrebe menjave pnevmatik na vozilih. A le za določene izjeme. Tako je recimo za prehod med občinami za potrebe menjave pnevmatik potrebno predložiti osebno izjavo (najdete jo lahko na tej povezavi) in pa potrdilo o hrambi pnevmatik v drugi občini. V kolikor je mogoče pnevmatike zamenjati v občini prebivališča, prehod v drugo občino – v primeru, da imamo zimske pnevmatike že pri sebi – ni dovoljen.

Podobna praksa za prehode med občinami pa velja tudi za druge storitve povezane z vzdrževanjem vozil. Tako je recimo prehod dovoljen tudi v primeru potrebe po registraciji vozila, obisku servisne delavnice vozila, za kar pa je ponovno potrebno imeti dokazilo, kot je recimo obvestilo o potrditvi dogovorjenega termina za servis (kakršnega recimo ponuja tudi AMZS) oziroma prometno dovoljenje, iz katerega je razvidno, da bo vozilu kmalu potekla registracija.

Preberite še: