Prelomno: cena nafte dosegla letošnje dno

8. 12. 2022
Deli
Prelomno: cena nafte dosegla letošnje dno (foto: Profimedia)
Profimedia

Navkljub današnji podražitvi cena črnega zlata danes ostaja pod 73 dolarji za sodček ameriške lahke nafte, medtem ko cena severnomorske ostaja pod mejo 80 dolarjev.

Sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena februarja 2023, je zjutraj po evropskem času stal 78,08 dolarja, kar je 91 centov več kot ob koncu trgovanja v sredo. Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavnim rokom v januarju 2023 se je glede na ponedeljkovo zaključno vrednost podražila prav tako za 91 centov na 72,92 dolarja.

Za Evropo pomembna severnomorska nafta brent je prvič po januarju, ko so se energenti zaradi vojne v Ukrajini začeli dražiti, padla pod 80 dolarjev za sod. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so razpoloženje na naftnih trgih ta teden pokvarili znatni dvigi obrestnih mer številnih centralnih bank in posledice ukrajinske vojne.

Preberite še: Cene naftnih derivatov na najnižji ravni v več kot pol leta: takšne bodo z jutrišnjim dnem

Na današnjo rast vplivajo tudi spodbudne novice iz Kitajske. Vlada v Pekingu je namreč nekoliko omilila ostre koronske ukrepe v državi, kar na naftnem trgu povečuje špekulacije o močnejši rasti drugega največjega svetovnega gospodarstva in s tem povezanim močnejšim povpraševanjem po surovi nafti.

Preberite še: Cena nafte skoraj enaka kot na začetku leta, cena naftnih derivatov občutno višja. Tu so razlogi

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja