Prelomno: Volkswagen umika proizvodnjo iz Nemčije

24. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Rešitev vidijo tudi v državah ob Atlantiku.

Plinska kriza, ki je zajela Evropo, svoje zobe kaže na vse več področjih, tudi v avtomobilski industriji. Še posebej pri Volkswagnu pa so, vsaj tako se zdi, nanjo najbolj pozorni. Pred časom je tako v javnost prišla informacija, da nemško podjetje že kopiči zaloge avtomobilskih stekel, saj je zemeljski plin ena izmed ključnih komponent pri izdelavi stekel, posledično pa aktualna draginja še dodatno dviguje proizvodne stroške.

Preberite še: Citroënov posebnež upihnil 40 let. Uganete koliko so jih naredili?

Ti pa se bodo očitno v prihodnje še zviševali, hkrati pa bodo težave z dobavo plina le še večje. Pri Volkswagnu po poročanju portala Automotive News Europe zato že razmišljajo o selitvi proizvodnje novih vozil. Ta se trenutno odvija v matični Nemčiji, pa tudi na Češkem in Slovaškem, skratka v državah, kjer so v veliki meri odvisni od ruskega plina.

Rešitev ob Atlantiku

Za precej skrajen ukrep naj bi se Nemci odločili, če bo kriza z dobavo plina iz Rusije trajala tudi po koncu bližajoče se zime. Kot je pojasnil Geng Wu iz Volkswagnovega hišnega oddelka za svetovanje, razmišljajo o številnih scenarijih, o večji lokalizaciji, ali pa tudi drugih možnostih. Položaj primerja s tistim, ki je nastal ob pomanjkanju polprevodnikov, ko so bili prisiljeni iskati alternative.

Alternative pri Volkswagnu že obstajajo. Podjetje ima namreč tudi tovarne v Belgiji, Španiji in na Portugalskem, v državah, ki so manj odvisne od ruskega in bolj od plina iz Atlanika, z dobavo katerega ni težav. In če temu dodamo dejstvo, da je tudi Volkswagen v zadnjih letih zaradi globalnega položaja zmanjšal proizvodnjo novih avtomobilov, imajo tudi v teh tovarnah dovolj prostih proizvodnih kapacitet, da vsaj deloma in za nedoločen čas prevzamejo proizvodnjo srednjeevropskih tovarn.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem