Čist pogonski sklop je le prvi korak, novi Niro poskuša redefinirati prijaznost do okolja

25. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Inženirji so pri njegovi zasnovi in izdelavi uporabili še nekaj več okolju prijaznih snovi.

Kia Niro je s prihodom na trg pred petimi leti veljal za enega prelomnih modelov korejske znamke. Z njim so namreč nakazali, da postajajo znamka, ki se namerava osredotočiti tudi na trajnostno mobilnost, kar so dokazali tudi z možnostjo pogona na vodik in elektriko. Tudi zato je bilo pričakovati, da bo postal pomemben član njihove modelne palete. No, to je sedaj postalo dokončno in jasno, saj so pri Kii predstavili njegovega naslednika.

In čeprav so se pri Kii odločili za relativno hitro menjavo, gre za povsem nov avtomobil, ki pa zgled jemlje v leta 2019 predstavljenem konceptu Habaniro. To je po besedah oblikovalcev najbolj opazno pri zunanjih linijah vozila. Te so masivne – kar naj bi se za križanca tudi spodobilo, poleg tega pa svoj učinek doda tudi dvobarvna karoserija. Ob tem seveda niso pozabili na prepoznaven 'tigrov' obraz, ki že nekaj let zaznamuje vse Kiine avtomobile.

Notranjost večjih presenečenj ne prinaša. Niro druge generacije tako recimo prinaša podoben dvokrakr volan, kit ga imajo drugi modeli znamke, izstopa pa zaslon infozabavnega sistema. Ta namreč ni prostostoječ, pač pa se navezuje na zaslon instrumentne plošče in je tako zajet v armaturno ploščo. Hkrati se pri Kii (še) niso povsem odpovedali bližnjičnim stikalom.

Da bi imel Niro čim manjši vpliv na okolje so ekološko noto Korejci prenesli na vsa področja, od aerodinamike do uporabe trajnostnih materialov. Nenazadnje je avtomobil v (priključno)-hibridni izvedbi samodejno preklopiti v električni vozni program, če tako narekujejo prometni znaki na področju vožnje. Sicer pa je recimo stropna obloga vozila izdelana iz recikliranega papirja, sedežne obloge  so narejene iz okolju prijaznega umetnega usnja ter listov evkaliptusa, karoserijsa pa je odeta v barvo na vodni osnovi, ki je vsebuje benzena, toluna in drugih škodljivih snovi.

Novi Kia Niro je svoj debi doživel na avtomobilskem salonu v korejskem Seulu, kjer bo obiskovalcem na ogled postavljen do petega decembra. A na to, da bi ga zapeljali nam ne bo potrebno prav dolgo čakati. Prvi primerki naj bi bili na voljo prihodnje leto (kdaj točno Korejci še niso definirali, pričakovati pa je do poletja), kupci pa bodo lahko izbirali med različicami s hibridnim, priključno-hibridni in pa električnim pogonskim sklopom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"