Premiera: SSC Tuatara dobiva novega rivala!

15. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Tudi ta prihaja iz ZDA, podobno kot nesojeni rekorder, pa naj bi bil sposoben preseči hitrost 500 kilometrov na uro.

Komaj nekaj tednov je minilo, odkar so pri ameriškem podjetju SSC predstavili svoj najzmogljivejši avtomobil, model Tuatara, s katerim so nato poskusili postaviti hitrostni rekord med serijskimi avtomobili. Kasneje se je izkazalo, da je med postavljanjem prišlo do napake pri meritvah, zaradi česar rekor ni obveljal, v podjetju pa so obljubili, da bodo še letos poskusili znova poskusili postaviti rekord. Vsekakor pa bodo morali pohiteti, saj jim konkurenca že diha za vrat. In vse večja je.

Med najresnejšimi kandidati je zagotovo tudi dolgo pričakovani Hennessey Venom F5, ki je naposled vendarle uzrl luč sveta. Gre za idejo ustanovitelja podjetja, Johna Hennesseyja, ki jo je počasi uresničeval zadnjih 30 let, vse od ustanovtive podjetja. Slednje je bolj ali manj predelovalo obstoječe avtomobile, pri Venomu F5 pa gre za povsem novo vozilo, za katerega je bilo po naročilu izdelanih preko 3.000 novih delov. Rezultat dela naj bi bil avtomobil, ki bo omogočal 'odlično vodljivost in prvovrstno kakovst izdelave,' kakor pojasnjuje Hennessey.

Rekord naj bi 'padel' prihodnje leto

Največ pa seveda povedo številke. Venom F5 bo tako pod motornim pokrovom skrival 6,6-litrski osemvaljnik z dvema turbo puhalom, ki bo ponujal kar 1.817 'konjev' ali 1.336 kilovatov moči ter 1.617 njutometrov navora ob vsega 1.360 kilogramih teže. To naj bi zadoščalo za pospešek do 100 kilometrov na uro v manj kot treh sekundah in do 200 kilometrov v manj kot petih sekundah. Najvišja hitrost naj bi medtem znašala preko 500 kilometrov na uro, kar pa bodo pri Hennesseyju poskušali dokazati prihodnje leto med preizkusom v Nasinem raketnem izstrelišču na Floridi.

Čeprav bo F5 serijski avtomobil, pa bo serija, ki jo nameravajo izdelati vendarle precej majhna. Izdelanih bo namreč le 24 vozil, vsako izmed njih pa bo narejeno po zahtevah vsakega izmed kupcev. Le-ti pa bodo mogli globoko seči v žep. Cenik za Venom F5 se bo namreč pričel pri 2,1 milijona dolarjev ali 1,72 milijona evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja