Kiin 'najmehkejši' križanec dobiva več kot le nov obraz

Osvežen oblikovni izraz, blago hibridizirana pogonska ponudba in novi paket opreme GT-Line tokrat zaokrožujejo novosti pri prenovljenem Kijinem križancu XCeed.

Kiin 'najmehkejši' križanec dobiva več kot le nov obraz (foto: Kia) Kia
19. 7. 2022

Po vzoru modelov Ceed in Proceed, ki sta podobne posodobitve prejela lani, so sedaj pri Kii za drugi polčas osvežili še nekoliko višjo in robustnejšo karoserijsko različico v ponudbi modela Ceed - XCeed. Z novimi LED lučmi in masko je oblikovan nekoliko bolj agresivno, nov svetlobni vzorec pa imajo tudi zadnje luči.

S prenovo bo Xceed dobil novi paket opreme GT-Line, ki vključuje 18-palčna platišča, posebne zadnje luči in športno razpoložene karoserijske dodatke, v notranjosti pa med drugim perforiran športni volan in ročico menjalnika ter športne sedeže. V notranjosti očitnih sprememb sicer ni, XCeed pa je dobil zadnjo različico sistema Kia Connect s temeljito povezljivostjo in pametnim tempomatom, ki z uporabo podatkov iz navigacijskega sistema pred zavoji ali v skladu z omejitvijo primerno zmanjša hitrost.

Preberite tudi: Kratki test: Kia XCeed 1.0 T-GDI Way

Pogonsko ponudba se začne z litrskim bencinskim motorjem z 88 kW moči (120 KM), ki je sedaj blago hibridiziran - tako kot 1,6-litrski dizelski motor s 100 kW moči (136 KM). Tu sta potem še močnejši bencinski opciji z 1,5 litra prostornine in 117,5 kW moči (160 KM) ter 1,6 litra prostornine in 150 kW moči (204 KM) - slednja do 100 km/h pospeši v 7,5 sekundah, poznamo pa jo recimo tudi iz modelov ProCeed in Hyundai i20 N.

Z izjemo vstopne bencinske so vse raličice na voljo s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom, medtem ko je pri močnejšem bencinarju ta edina izbira. Še vedno je na voljo tudi priključni hibrid z razmeroma majhno baterijo zmogljivosti 8,9 kWh in 38 kilometri kombiniranega dosega, ki s 44,5 kW električnim motorjem in 1,6-litrskim bencinskim motorjem skupaj zmore 104 kW moči.

XCeed Kia izdeluje v svoji slovaški tovarni, osveženi model pa bo na prodaj proti koncu poletja.