Prenovljena Toyota Aygo od zdaj tudi s platneno streho

6. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

V salone bo zavila 16. junija, zanjo pa bo treba odšteti vsaj 9.900 evrov.

Morda je Toyota Aygo na slovenskih cestah med tistimi avtomobil, ki jih ne vidimo prav pogosto. To pa je navsezadnje dokaj razumljivo, saj je pripadnik A-segmenta avtomobilov, torej mestnih malčkov, ki pa pri nas na splošno niso najbolj priljubljeni. A glede na 6,6-odstotni tržni delež znotraj segmenta in več kot 85.000 prodanih avtomobilov zgolj v letu 2017 lahko brez dvoma govorimo o zelo uspešnem avtomobilu.

Kljub temu pa je po štirih letih na trgu nastopil čas za prenovo. O tem smo sicer pred časom že govorili, saj Toyota novega Ayga predstavila že na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, v teh dneh, natančneje 16. junija pa bo avtomobil tudi uradno zapeljal na cesto, pri čemer bodo trgovci zanj zahtevali vsaj 9.900 evrov.

Prepoznavni X na maski še naprej ostaja

Med karoserijskimi spremembami bo najbolj opazen sprednji del, ki bo sicer obdržal prepoznavno masko v obliki črke X, čeprav bo tudi ta nekoliko spremenjen. Novi bodo še sprednji in zadnji žarometi, kupci pa bodo lahko izbirali med osmimi novimi barvami karoserije. Zanimiv dodatek (pa čeprav na seznamu dodatne opreme), ki bi znal pritegniti marsikaterega kupca, je nova platnena streha, ki se razprostira čez večji del kabine in bo še posebno uporaben v prihajajočih poletnih dneh.

Pod motornim pokrovom bo za proizvodnjo 72 'konjev' in 93 njutonmetrov navora skrbel 1,2-litrski bencinski trivaljnik, poraba avtomobila pa naj bi znašala med 3,9 in 4,1 litra na 100 kilometrov. Za prenos moči na kolesa bo po novem lahko skrbel avtomatski menjalnik x-shift. Med asistenčnimi sistemi bosta izstopala vzvratna kamera in sistem PCS za preprečitev trka, ki bo deloval pri hitrostih med 10 in 80 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja