Preobrat! Za 2035 v igri tudi ...

21. 3. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Evropska komisija naj bi sestavila osnutek načrta, ki predvideva, da se bencinski motorji leta 2035 še ne bi poslovili.

Evropska komisija je sestavila osnutek načrta, ki bi tudi po letu 2035 dovoljeval prodajo novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem pod pogojem, da bodo ti uporabljali ogljično nevtralna e-goriva. S tem bi pristali na dodatne zahteve Nemčije, ki se s predlogom popolne prepovedi z letom 2035 ni strinjala, poroča Reuters.

Znano je, da tovrstna goriva ne zahtevajo posodobitev obstoječih motorjev, zato bo treba poskrbeti, da novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem po letu 2035 ne bo mogoče uporabljati z običajnim gorivom, kot navaja osnutek. To naj bi dosegli s sistemom, ki bi preprečil vžig, če bi zaznal, da je v uporabi gorivo, ki ni ogljično nevtralno.

Osnutka sicer pri Evropski komisiji še ne komentirajo, tiskovni predstavnik pa je potrdil, da potekajo pogovori z nemškimi predstavniki, kar so potrdili tudi pri nemškem ministrstvu za promet. Slednje je torej zahtevalo izjemo za motorje z notranjim zgorevanjem pod pogojem uporabe ogljično nevtralnih goriv.

Preberite tudi: Kako se pridobivajo e-goriva?

Reuters poroča še o študiji, ki jo je ravnokar objavil potsdamski inštitut za okoljske raziskave, da naj bi - upoštevajoč vso načrtovano svetovno proizvodnjo - z e-gorivom pokrili le deset odstotkov nemških potreb na področjih letalstva, dostave in kemijskih izdelkov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"