Daimlerja ni več, sedaj le še Mercedes. Kaj to pomeni za kupce?

1. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

Znotraj koncerna bosta sedaj uradno delovali dve znamki, Mercedes-benz in Daimler Trucks

Znamka Mercedes-Benz se je dolga leta predstavljala kot znamka pod okriljem Daimler, pri čemer pa je šlo pri vsem skupaj zgolj za formalnost. Tudi zato je na mestu trditev, da je Smart v grobem ne Daimlerjeva, pač pa Mercedesova znamka. Z današnjim dnem pa vse to postaja še bolj jasno, saj se znamka Daimler poslavlja iz sveta osebnih avtomobilov nemškega avtomobilskega velikana, ki tako dobiva novo ime.

Koncern doslej poimenovan Daimler AG bo tako poslej nosil ime Mercedes-Benz AG, gre pa za odločitev vodstva koncerna, ki je bila sprejeta že pred enim letom, razlogov za takšen ukrep pa je pravzaprav več.

Glavni razlog je v tem, da želijo v vodstvu podjetja še dodatno opozoriti na spremembe, ki jih doživlja avtomobilska industrija, s tem pa tudi vse avtomobilske znamke, ki so doslej delovale pod okriljem koncerna. Ob tem je govora o znamkah Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach in pa električno gnanih vozilih družine EQ.

Ime Daimler pa se vseeno ne poslavlja dokončno. Pod omenjenim imenom bo namreč poslej posloval oddelek zadolžen za proizvodnjo tovornih vozil, ki bo tako nosil ime Daimler Trucks. Pred tem je omenjeni oddelek nosil ime Mercedes-Benz Truck, z novim poimenovanjem pa bo deloval še nekoliko bolj samostojno.

Kot je dejal Ola Källenius, generalni direktor sedaj že nekdanjega Daimlerja, sedaj Mercedes-Benz AG delničarji v podjetju pričakujejo, da bo novo poimenovanje prineslo korist podjetjema tudi v finančnem smislu, saj naj bi na ta način izkoristili njun celoten potencial. Trenutna vrednost Daimlerja je sicer ocenjena na 77 milijard evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"