Čez en teden sledi pomembna novost na avtocestah

23. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli
Čez en teden sledi pomembna novost na avtocestah (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Za celoten tovorni promet oziroma tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol, bo uvedena prepoved prehitevaja na vseh avtocestnih odsekih.

Zadnje čase se na področju prometne zakonodaje pojavlja precej novosti. Nenazadnje je bil nedavno sprejet nov zakon, ki je prinesel občutno znižanje kazni za prekoračitev hitrosti, hkrati pa dvignil višino kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Ena izmed sprememb, ki je v javnosti naletela na precej mešane reakcije pa je prepoved prehitevanja tovornih vozil na avtocesti Šentilj-Koper, razen na odsekih s tremi voznimi pasovi.

Čeprav so odločitev Ministrstva za infrastrukturo številni vozniki, tudi osebnih vozil, kritizirali, pa so pri Darsu in Ministrstvu z rezultati s terena zadovoljni, saj naj bi poteza po besedah ministra Jerneja Vrtovca prinesla občutno povečanje pretočnosti. Prav zaradi tega so se zato odločili za nov korak in uvedbo prepovedi prehitevanja tovornih vozil z največjo dovoljeno maso sedem ton in pol na celotnem avtocestnem omrežju.

Vrtovec je odločitev o popolni prepovedi prehitevanja že pred časom razkril v na svojem Facebook profilu, ob tem pa razkril, da bo dodatna prepoved v veljavo stopila s prvim novembrom letos. Tako bo prehitevanje prepovedano tudi na avtocesti od predora Karavanke do mejnega prehoda Obrežje ter na pomurski avtocesti.

Čeprav aktualna prepoved velja že več kot pol leta, pa praksa kaže, da je številni vozniki tovornih vozil še vedno ne upošteva. A krivdo za to gre pripisati (tudi) upravljavcem avtocest, saj se zdi, da večina voznikov še vedno ni seznanjena z omenjeno prepovedjo, zaradi česar bi bilo smiselno razmisliti tudi o ustrezni signalizaciji, ki bi (bolj pogosto) predvsem tuje voznike opominjala na omenjen ukrep.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol