Če boste v tujini izgubili vozniški izpit, tudi doma ne boste smeli voziti. To so novi sklepi, ki jih je sprejela EU

Vozniki, ki so jim v tuji evropski državi začasno odvzeli vozniško dovoljenje, ga (za zdaj) obdržijo v domači državi, a Evropska unija si prizadeva to ukiniti.

Evropski parlament je pred kratkim glasoval za uveljavitev prepovedi vožnje, ki lahko ne glede na mesto prekrška, velja po vsej Evropski uniji! Predlog je bil v prvi obravnavi sprejet s 372 glasovi za, 220 proti, 41 poslancev evropskega parlamenta pa se je vzdržalo. EU ima enotno shemo vozniških dovoljenj, kar večinoma pomeni, da lahko ljudje, ki imajo veljavno dovoljenje za vožnjo v eni državi članici, vozijo v vseh.

Profimedia

Odvzem oziroma prepoved vožnje bo veljala v vsej EU

Če voznik izgubi vozniško dovoljenje v državi, kjer je bilo izdano, ali se tam sooči z začasnim odvzemom oziroma prepovedjo vožnje, potem ne more zakonito voziti nikjer v EU. Če pa voznik stori prekršek, ki pomeni prepoved vožnje ali začasen odvzem v drugi državi članici, trenutno kazni in omejitve pogosto veljajo samo za vožnjo, kjer je bil prekršek storjen, ne pa v državi prebivališča voznika ali v preostalih državah članicah.

Profimedia

Pravila o diskvalifikaciji so bila predstavljena marca 2023 kot del svežnja o varnosti v cestnem prometu, katerega namen je zmanjšati število smrtnih žrtev na cestah v EU do leta 2050.

Že vožnja s 50 km/h nad omejitvijo, pomeni ...

Evropski poslanci so predlagali vključitev vožnje brez veljavnega dovoljenja na seznam hudih prometnih prekrškov, ki trenutno vključuje vožnjo pod vplivom alkohola ali povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, kar bi samodejno sprožilo izmenjavo informacij o odvzemu vozniške pravice med državami EU.

Tudi vožnja s 50 km/h nad dovoljeno hitrostjo se šteje za hujši prometni prekršek, ki lahko povzroči odvzem. V večini primerov bi bil za takšne voznike ključni ukrep obveščanje države, ki je posamezniku izdala vozniško dovoljenje.

Preberite še

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel