Akcija Hitrost: Poglejte, kje bodo v sredo policisti merili hitrosti

Od danes do 29. aprila bosta po celotni Evropi poteka policijska akcija in poostren nadzor hitrosti v prometu, različne aktivnosti bosta izvajali tudi Slovenska policija in Agencija za varnost v prometu.

Akcija Hitrost: Poglejte, kje bodo v sredo policisti merili hitrosti (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
16. 4. 2018

Varnost na slovenskih cestah se je lani v primerjavi z nekaj leti pred tem precej izboljšala. Smrtnih žrtev je bilo, kot smo že večkrat poročali, občutno manj, glavni vzrok za prometne nesreče pa še naprej ostaja prevelika hitrost vožnje. Ta je še posebno nevarna na regionalnih cestah, kjer so življenje izgubile štiri izmed skupno devetih oseb, kolikor jih je življenje izgubilo v prvih treh mesecih leta na slovenskih cestah. Številka je sicer enaka kot v enakem obdobju lansko leto.

16. 4. se torej začenja vseevropska akcija nadzora prometa, ki bo pod imenom Hitrost na različnih lokacijah potekala po celotni Sloveniji, še posebej intenziven pa bo nadzor prometa v sredo, 18. aprila, ko bodo policijske kontrole nadzor hitrosti med 8. in 18. uro izvajale na 600 različnih lokacijah po Sloveniji - kje seznam vseh lokacij si lahko ogledate tukaj. Seznam teh bo tudi javno dostopen. Termin akcije je sicer izbran načrtno, saj smo v obdobju leta, ko so razmere za vožnjo nekoliko boljše, kar na eni strani pomeni višje hitrosti, na drugi pa večjo raznovrstnost udeležencev – po končani zimi se na ceste vračajo kolesarji, motoristi in vse druge ranljivejše skupine udeležencev.

Preventivne akcije vse leto

Tudi po zaključku akcije AVP in Policija še ne bosta nehali izvajati aktivnosti za zmanjševanje prevelike hitrosti in števila nesreč, povezanih z njo. Poleg rednega opozarjanja bodo tako v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo ter drugimi organizacijami po vsej Sloveniji potekale različne akcije, med drugim 17. maja v Novi Gorici, 7. junija v Kopru in 8. junija v Celju, kjer bodo predstavljene različne delavnice, med njimi simulator, s katerim bodo obiskovalci lahko občutili sile, ki se pojavijo pri trku s hitrostjo 10 kilometrov na uro.

Kako pa vozijo znani Slovenci? Agencija je k sodelovanju v akciji povabila tudi voditelja Jožeta Repošo, igralca Rada Muleja in Francija Keka, ki sicer policista igra v svojih skečih. Oglejte si v videu:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri