Preverite, do kdaj boste morali rožnato vozniško dovoljenje zamenjati za novo

13. 9. 2022
Deli
Preverite, do kdaj boste morali rožnato vozniško dovoljenje zamenjati za novo (foto: Uredništvo)
Uredništvo

Glede na trenutni zakon naj bi vsi, ki si lastijo stara vozniška dovoljenja, ta menjali do sredine januarja naslednje leto. A trenuten predlog vlade je drugačen ...

Vlada bo na četrtkovi seji med drugim na predlog ministrstva za infrastrukturo obravnavala spremembe zakona o voznikih, med katerimi je tudi podaljšanje roka za zamenjavo starih vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013.

Vlada želi rok za menjavo vozniških dovoljenj podaljšati za deset let.

Prizadevajo si preprečiti ponarejanje vozniških dovoljenj

Evropska direktiva iz leta 2006 določa, da morajo države članice sprejeti vse potrebne ukrepe za preprečevanje tveganj ponarejanja vozniških dovoljenj, vključno z vzorci vozniških dovoljenj, izdanih pred začetkom veljavnosti direktive.

V njej je določen enotni obrazec vozniškega dovoljenja ter obveznost, da vsa izdana vozniška dovoljenja in vozniška dovoljenja v obtoku izpolnjujejo zahteve najpozneje do 19. januarja 2033, medtem ko sedanji zakon predvideva menjavo do 19. januarja 2023. Vlada bo DZ predlagala obravnavo novele zakona po skrajšanem postopku.

Starih vozniških dovoljenj med državljani še veliko?

Po statističnih podatkih ministrstva je v obtoku še okoli 355.000 vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih. Od tega je približno 310.000 roza papirnatih vozniških dovoljenj in 45.000 polikarbonatnih vozniških dovoljenj, ki potečejo konec letošnjega leta.

Za obvezno menjavo starih vozniških dovoljenj do zadnjega roka leta 2033 so se odločili tudi v več drugih evropskih državah.

To velja tudi za Avstrijo, razen če je veljavnost omejena na krajši rok ali pa so podatki slabo čitljivi oziroma fotografija ne omogoča več prepoznave imetnika vozniškega dovoljenja.

Podobno velja tudi na Hrvaškem, medtem ko so v Nemčiji določili več datumov za zamenjavo, ki so odvisni od starosti voznika in leta izdaje vozniškega dovoljenja.

Članek je bil predhodno objavljen na Metropolitan.si

Preberite še: Renault bo v sredini oktobra predstavil novo Katro, takšne so podrobnosti

Priporočamo tudi: Bentley zgradil enega najlepših hotelov na svetu! Preverite, kaj ta skriva v svoji notranjosti (FOTO)

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem