Previdno na Hrvaškem, promet bodo sedaj nadzorovali drugače; milijone namenila tudi Evropa!

24. 5. 2022
Deli

Prva faza posodobitve opreme se je že pričela, nov sistem pa bo pomagal tudi reševalnim službam in pa pri posredovanju informacij o vremenu na cestah.

Podjetje Hrvatske autoceste (Hac) bo na vseh avtocestah v državi zamenjalo 1.727 analogih kamer z digitalnimi in uvedlo nov prometnoinformacijski sistem, so za hrvaške medije potrdili v Hacu. Nove kamere bodo nadzorovale promet pa tudi hitrost vozil. Projekt sofinancira Evropska unija, ki je zanj namenila 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Prva faza namestitve novih nadzornih kamer se je že začela. Kamere bodo od danes do četrtka menjali in testirali na delu avtoceste A1 od Ploč do Karamatićev, ki bo štiri dni zaprt za ves promet.

Hac bo ob uvedbi nove digitalne opreme za videonadzor in sistema za koordinirano upravljanje prometa na svojem sedežu v Zagrebu odprl center za upravljanje in nadzor prometa. Tja bodo v realnem času prihajale informacije o stanju v prometu z vseh cest na Hrvaškem, ki jih upravlja Hac, pa tudi z istrskega ipsilona in z avtoceste Zagreb-Macelj.

Preberite še: Nekdanje skrivnostno Titovo letališče bo dobilo nov namen (uporabljal bi ga lahko tudi Mate Rimac)

V sklopu popolne posodobitve nadzornega sistema bodo na posameznih delih avtocest vgradili tudi nove meteorološke postaje, nekaj novih informacijskih portalov in nov sistem za komunikacijo z interventnimi službami.

Nove kamere bodo hitreje in varneje zaznale potencialno nevarne situacije, kot so vožnja v napačno smer, zaustavljena vozila, pešci na cesti, trki, požari v predorih, zastoji in podobno. Nadzorovale bodo tudi hitrost vozil.

Da bi Hrvaška uresničila ta projekt, je skupaj s Slovenijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo zaprosila za pridobitev sredstev Evropske unije iz programa Crocodile. Prejela je 85 odstotkov nepovratnih sredstev oziroma 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"