Nekdanje skrivnostno Titovo letališče bo dobilo nov namen (uporabljal bi ga lahko tudi Mate Rimac)

Prvi veliki dogodek bo na sporedu že čez nekaj mesecev.

Nekdanje skrivnostno Titovo letališče bo dobilo nov namen (uporabljal bi ga lahko tudi Mate Rimac) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2022

Nekdanja Titova 

Nekdanja letalska vojaška baza blizu hrvaškega kraja Željava tudi več desetletij po propadu nekdanje skupne države in po tem, ko je prenehala delovati velja za eno največjih atrakcij za jugonostalgike. Območje je sicer najbolj znano po vhodu v obliki reaktivnega letala, ki je vojaškim letalom omogočal, da znotraj hriba Plješavica najdejo zatočišče, priljubljena atrakcija pa je tudi zaradi dejstva, da je o zakulisju dogajanja v Željavi v času delovanja le malo znanega.

Preberite še: Dodge Demon vs. Mustang: ko se pomerita ameriška mišičnjaka

Očitno pa bo nekdanje vojaško oporišče (ki ga je JLA ob umiku pred 30 leti zminirala s 50 tonami eksploziva) po poročanju portala N1 kmalu dobilo novo življenje. Zanj bo poskrbela bosanska organizacija 402.ba, ki skrbi za organizacijo tekmovanj dirk v pospeševanju na 402 metra, oziroma četrt milje. Gre za priznano organizacijo, ki se s tovrstnimi dogodki na domačem in mednarodnem prizorišču ukvarja, že 20 let, največ v Bosni in Hercegovini, pa tudi na Hrvaškem, v Srbiji in drugod.

Do 500 kilometrov na uro

Leta 1968 zgrajeno bazo in letališko stezo številka ena naj bi tako kmalu začeli obnavljati z namenom izgradnje namenske proge za pripravo dirk v pospeševanju. Zaradi njene dolžine bo namreč po besedah hrvaškega dirkača Darka Konopeka omogočala ('varno') doseganje hitrosti preko 500 kilometrov na uro. To pomeni, da bi svoje avtomobile lahko preizkušal tudi Mate Rimac.

Nekdanja vojaška baza naj bi tako prvi veliki dogodek gostila že letošnjo jesen. 24. in 25. septembra se bo tam namreč odvilo tekmovanje 'Balkans Finest Competition', ki naj bi se ga udeležilo preko 1.000 avtomobil z močjo preko 1.500 'konjev'. Dirke v pospeševanju na četrt milje naj bi sicer spremljali tudi sorodni dogodki kot je razstava luksuznih vozil, tekmovanje v glasnosti avdio sistemov ter dogodki, povezani z 'driftanjem' oziroma drsenjem.