Pri Mclarnu bodo obnavljali klasične primerke modela F1

2. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Začetek novega programa so najavili kar z obnovo enega izmed 28 dirkalnikov F1 GTR.

McLaren F1 je brez dvoma eden izmed najbolj znanih superšportnih avtomobilov vseh časov ali pa vsaj devetdesetih let prejšnjega tisočletja. Hkrati velja tudi za avtomobil, ki mu – če se kak primerek slučajno pojavi naprodaj – cena raste najhitreje na trgu; za posamezne primerke so kupci že odšteli več kot 20 milijonov evrov, le redko pa je cena nižja od polovice tega zneska.

Kako redki in dragoceni so McLarni, se seveda zavedajo tudi v britanskem podjetju, ki se zadnja leta sicer intenzivno posveča širitvi modelne flote (hkrati pa pripravlja prvega pravega naslednika modela F1), ki te dni vzpostavlja nov program za srečne lastnike zgoraj omenjenega avtomobila z imenom F1 Certified. Znotraj tega centra bodo, da bodo avtomobili ostali kar se da originalni, skrbeli tudi za morebitne restavratorske procese, vsi avtomobili pa bodo deležni certifikata avtentičnosti.

Predmet obnove tudi dirkalniki

Ob predstavitvi novega programa, za katerega bodo skrbeli znotraj oddelka Mclaren Special Operations (MSO), je luč sveta znova ugledal eden izmed prvih dirkalnikov modela F1, poznan pod imenom GTR '25R'. Gre za enega izmed treh podaljšanih primerkov dirkalnika, izdelanega za potrebe dirkaške ekipe Gulf-Davidoff. Avtomobil je bil izdelan leta 1997, še istega leta pa neuspešno nastopil na dirki za 24 ur Le Mansa. Po opravljenem servisu je nato končal na Japonskem, kjer so z njim dirkali vse do leta 2005.

Po končani dirkaški karieri je avtomobil romal v zasebno avtomobilsko zbirko, nato pa leta 2016 znova našel pot nazaj domov, kjer je bil v prihodnjih 18 mesecih deležen natančne obnove. V tem procesu je bil avtomobil povrnjen v enako stanje, v kakršnem je pred 21 leti zapustil tovarno, tudi s pomočjo nadomestnih delov, ki so jih pri McLarnu izdelali še med proizvodnjo avtomobila.

Enake stopnje skrbi pa bodo deležni tudi vsi preostali McLarni F1, ki bodo deležni novega programa. »McLaren ohranja in skrbi za bogato dediščino ikonskih avtomobilov, kakršen je F1,« je dejal Mclarnov generalni direktor Mike Flewitt. »25R je bil idealna priložnost, da to tudi dokažemo z obnovo in povrnitev v enako stanje, v kakršnem je bil avtomobil leta 1997, in mu s tem zagotovimo jasno prihodnost. Zagotavljanje integritete teh avtomobilov predstavlja vrhunec tega in program F1 Certified bo vsekakor igral pomembno vlogo pri ohranjanju vozil za prihodnje rodove avtomobilskih navdušencev.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"