Pri Mercedesu odkritih kar pet naprav za navidezno zmanjševanje škodljivih izpustov

11. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Pri Mercedesu odkritih kar pet naprav za navidezno zmanjševanje škodljivih izpustov (foto: Daimler)
Daimler

Danes se v Berlinu začenja zaslišanje proti generalnemu direktorju Daimlerja v zvezi z najnovejšo afero na področju izpustov dizelskih vozil.

Na dan prihajajo nove podrobnosti o najnovejših nepravilnostih, ki jih je  nemški avtomobilski koncern Daimler oziroma njegova znamka Mercedes-Benz izvajala v preteklih letih na področju izpustov dizelskih motorjev. Naj spomnimo, pred dobrim tednom dni je v javnost prišla vest, da je nemški urad za motorna vozila KBA pri vozilih nemškega proizvajalca odkril napravo za prikrivanje izpustov škodljivih snovi, ki jih izločajo dizelski motorji. Skupno naj bi bila tovrstna oprema vgrajena v približno milijon vozil.

Po zadnjih podatkih, s katerimi razpolaga nemški časnik Bild, naj bi KBA odkril kar pet različnih naprav za prirejanje rezultatov testov izpušnih plinov. Pri Daimlerju obstoja teh naprav ne zanikajo, vendar pa trdijo, da niso namenjene prirejanju rezultatov na testih, ampak zagotavljanju ustreznosti in čistosti skozi celotno življenjsko dobo avtomobila. Nova vozila naj bi tako tudi brez omenjenih naprav dosegala standarde NEDC.

Spornih celo več milijonov vozil?

Prav danes v Berlinu poteka nov sestanek med KBA in Dieterjem Zetschejem, generalnim direktorjem Daimlerja. Ta naj bi predstavil konkretne predloge za rešitev nastale situacije, hkrati pa naj bi bilo na sestanku razčiščeno, ali je oprema, vgrajena v Mercedesove avtomobile, sporna ali ne. Poleg tega naj bi Zetsche predstavil končno število vozil in modelov, opremljenih s sporno opremo. Teh naj bi bilo okoli milijon, se pa pri Mercedesu pripravljajo na prostovoljni vpoklic kar treh milijonov dizelskih vozil.

Poraja se torej vprašanje, ali je dejansko na cestah 'le' okoli milijon spornih vozil, ali je številka še bistveno višja in Mercedes-Benz z dodatnim vpoklicem namerava zmanjšati predvideno visoko škodo in zadnje dni močno načet ugled?

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"