Prihaja nov najmočnejši Focus! A ne s Fordovim podpisom

9. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Britanci so pripravili novo predelavo, ki bo z le malo predelavami Focusu ST motorno moč povečala za kar 62 kilovatov.

Številni ljubitelji Ford Focusa ST so bil pred časom precej razočarani, ko so pri Fordu oznanili, da s četrto generacijo modela hkrati ukinjajo njegovo športno različico poimenovano RS. Glede na to, da pri Fordu že pripravljajo posodobitev modela bi bil namreč ravno sedaj čas njegovega prihoda, tako pa bo ljubiteljem hitrih vozil Modrega ovala na voljo le še Focus ST. Razen če se na pomoč obrnejo k specialistom za motorne predelave, kot je podjetje Mountune.

Britanski specialist za hitre avtomobile znamke Ford se je namreč še enkrat poglobil v motorno elektroniko Focusa, izdatno nadgradil izvedbo m330 in ji nadel oznako m365. Rezultat predelave je kar 85 'konjev' ali 63 kilovatov prirastka motorne moči, v praksi pa to pomeni, da bo m365 ponujal 365 'konjev' oziroma 268 kilovatov moči in 560 Njutonmetrov navora. To pa pomeni, da bo postal močnejši od prejšnje generacije Focusa RS – pa čeprav le za dva kiovata.

Zgolj 800 evrov. Toda...

Prirastek moči so pri Mountune-u dosegli z vgradnjo visokopretočnega ploščatega zračnega filtra, večjo cevjo, ki povezuje izpušni kolektor z novim športnim katalizatorjem, športnim filtrom trdih delcev v gorivu, ki zmanjšuje povratni pritisk ter seveda s posodobitvijo motorne elektronike, pri čemer pa bo mogoče motorno moč po nadgradnji nastavljati preko Bluetooth OBD vmesnika in aplikacije na pametnem telefonu. Kot obljubljajo pri Mountune-u naj omenjeni poseg ne bi vplival na prekomerno raven škodljivih izpušnih plinov niti v Veliki Britaniji, kjer so tovrstni kriteriji še posebej strogi.

Glede na občuten prirastek moči predelava, za katero pri Mountune-u zagotavljajo, da ne bo preveč obremenila motorja pa bo predelava pravzaprav precej cenovno ugodna. Zanjo bo namreč v Veliki Britaniji potrebno odšteti 689 funtov oziroma 813 evrov, v primeru, da gre zgolj za nadgradnjo paketa m330 pa bo predelava stala le 99 funtov oziroma 117 evrov. Vendar pa je v prvo ceno všteta zgolj nadgradnja elektronike. Za izpušno cev bo namreč potrebno odšteti še dodatnih 525 funtov (619 evrov), prav toliko tudi za športni filter trdih delcev, medtem ko bo za zračni filter potrebno odšteti 'le' 49,50 funtov oziroma dobrih 58 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol