Prihaja ofenziva Kiinih hibridov

15. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ceed in Sportage s hibridnim pogonskim sklopom naj bi na ceste zapeljala že prihodnje leto.

Kia se zadnje čase precej posveča modeloma Sportage in Ceed. Jasno, prvi je letos dobil medgeneracijsko posodobitev, drugi pa je zapeljal na trg v povsem novi podobi, pri čemer je namesto trivratne karoserijske različice ime Proceed prevzel športno oblikovan – tako imenovan 'shooting brake' – karavan. Nič nenavadnega torej, da bosta oba novinca deležna prihajajočih novosti na področju pogonskih sklopov.

Po poročanju britanskega avtomobilskega portala Autocar naj bi namreč Kia, ki je sicer v svetu elektrificiranih avtomobilov prisotna že kar nekaj let, pripravljala priključnohibridno različico klasičnega petvratnega Ceeda. Ta bo na trg zapeljal prihodnje leto, za pogon pa bo skrbel enak sklop kot v hibridnem Niru PHEV, kar pomeni 1,6-litrski bencinski motor s 139 'konji' (102 kilovatoma) moči in elektromotor z močjo 59 kilovatov, za pogon katerega bo skrbel baterijski sklop s kapaciteto 8,4 kilovatne ure. Ob tem obstaja možnost, da bi hibridni sklop dobila tudi karavan in Proceed.

Prihaja novi Soul EV

Ceed pa je le eden izmed Kijinih avtomobilov, ki ga bo doletela elektrifikacija. Kmalu zatem naj bi namreč sledili še hibridni izvedbi Sportagea in Sorenta, v prihodnji generaciji pa bo elektrificirana tudi nova Optima. Sicer bo Kia že prihodnji mesec na avtomobilskem salonu v Los Angelesu predstavila električno izvedbo modela Soul druge generacije, ki naj bi po zaslugi baterijskega pogonskega sklopa s kapaciteto 60 kilovatnih ur ponujal do 480 kilometrov avtonomije.

»V prihodnosti bomo ponujali še več elektrificiranih vozil. Doseči moramo, da bo vsaj 25–30 odstotkov novih vozil elektrificiranih, saj bomo le tako lahko izpolnili zadane cilje na področju izpustov ogljikovega dioksida,« je dejal Artur Martins, vodja marketinga pri evropski veji Kie. Sicer pa bo hibridni Ceed, kot tudi vsi prihajajoči modeli s tovrstnim pogonskim sklopom, proizvajan na Slovaškem, ki bo tako šele z omenjenim modelom začela tudi v Evropi proizvajati hibride.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja