Prihaja podražitev vinjet? Takšne so zadnje informacije s pristojnega ministrstva

20. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

Dars že leta poskuša doseči podražitev in letos bi jim končno lahko uspelo.

Cena vinjet za uporabo slovenskih avtocest je enaka zadnjih osem let. To pomeni, da že od leta 2014 letna vinjeta za motocikliste znaša 55 evrov, za osebne avtomobile 110 evrov, za kombije z najvišjo dovoljeno maso 3500 kilogramov in višino nad sprednjo osjo 130 centimetrov ali več pa 220 evrov. S prihodnjim letom se utegnejo ti zneski nekoliko dvigniti.

Na ta dvig je septembra v intervjuju za časnik Dnevnik opozoril tudi predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Ta je tedaj razkril, da se Dars že sedaj sooča s težavami pri zagotavljanju sredstev za plačila naložb. Z naslova prodaje vinjet in cestninjenja tovornih vozil namreč sedaj pokrijejo le 85 odstotkov svojih stroškov, pri čemer tovrstni prihodki predstavljajo 95 odstotkov vseh prihodkov družbe.

Preberite še: M+S kmalu ne bo več oznaka za zimske pnevmatike. Kako torej prepoznati 'pravo' zimsko gumo?

Prav zato se pri Darsu že dlje časa zavzemajo, da bi jim vlada odobrila dvig cene vinjet, vendar je predlog v minulih letih vsakokrat naletel na gluha ušesa. Letos pričakujejo, da bo rezultat tako zaradi napovedanih višjih stroškov kot splošne draginje in inflacije nekoliko drugačen.

Predlog za spremembo cen vinjet je bil na ministrstvo za infrastrukturo podan že pred časom, z ministrstva pa za zdaj odgovarjajo, da predlog o spremembi cen še preučujejo in zato še ni bil dan v javno obravnavo.

Če bo do podražitve prišlo, po Hajdinjakovih besedah lahko pričakujemo, da se bo cena letnih vinjet za osebna vozila s 110 evrov dvignila na 120 evrov. Iz tega lahko sklepamo, da bo cena vinjet za kombije 'poskočila' na 230 oziroma 240 evrov, cena letne vinjete za motorna kolesa pa na 60 evrov. Vsekakor bodo nove cene – če bo prišlo do sprememb – znane še pred koncem leta, pri čemer pa po zadnji seji vlade z dne 21.10.2022, kjer bi to tematiko lahko obravnavali, do spremem še ni prišlo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja