Prikriti nadzor se obrestuje: na izviren način ujeli že več kot pol milijona prekrškarjev, pazite, da ne dobijo tudi vas

6. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

Čeprav ne smejo voziti za prehitrimi vozniki ali jih opozarjati na svojo prisotnost, je bilo lansko leto za to posebno enoto več kot uspešno.

Če na slovenskih avtocestah v ogledalu zagledate neoznačeno Škodo Octavio RS ali pa kakega Audija, ob tem pa vozite preko hitrostnih omejitev, obstaja precejšnja verjetnost, da se za vami vozi policijski avtomobil, ki s sistemom Provida (verjetno že dlje časa) snema vašo vožnjo in beleži prekrške. Kdaj vas bo v tem primeru ustavil, je le vprašanje časa, višina globe pa bo odvisna od resnosti prekrška, ki ga bodo zabeležili.

Preberite še: 5 norih vozil, ki jih je svoj čas v garaži skrival mehiški kralj mamil - El Chapo

A če boste na slovenskih avtocestah približno vedeli, kdaj so vas 'ujeli na piko' in boste kazen dobili takoj, pa so organi pregona v Franciji precej bolj prebrisani. Leta 2018 so namreč številna nova vozila namenili različnim podjetjem, njihovi vozniki pa nato vozijo po začrtanih poteh in iščejo prekrškarje.

Vozila so namreč opremljena z infrardečimi in običajnimi kamerami, ki so namenjene spremljanju prometa in iskanju prekrškarjev. Ko nanj naletijo, zabeležijo fotografijo ter vse podatke, potrebne za plačilni nalog. Kot poročajo tuji mediji, gre pravzaprav za 'potujoče' radarje, storitev pa navkljub nasprotovanju številnih (predvsem dejstvu, da država za njeno delovanje najema zunanja podjetja) deluje dalje.

Vozniki omenjenih vozil morajo namreč dosledno spoštovati vse prometne predpise, lov prekrškarjev je izrecno prepovedan, podjetja pa so plačana glede na število prevoženih kilometrov na vnaprej določeni trasi in ne glede na znesek iztrženega denarja. Ne nazadnje lahko z vsakim avtomobilom na leto zabeležijo do največ 194.000 evrov kazni.

Storitev očitno deluje – vsaj z vidika državnega proračuna – vsako leto bolje. Lani je bilo namreč na terenu 450 vozil oziroma njihovih voznikov, zabeležili pa so kar 500.000 prekrškov! S tem so državi prinesli 76 milijonov evrov denarja in več kot upravičili svoj obstoj.

Preberite tudi: Avtocestna policija: takšna je narava njihovega dela

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"