Prodaja novih avtomobilov v januarju močno upadla

18. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli
Prodaja novih avtomobilov v januarju močno upadla (foto: Profimedia)
Profimedia

Občuten je bil že padec v Evropi, še nekoliko večji je bil v Sloveniji.

Avtomobilski trg se je po rekordnem letu 2018 lani v Evropi nekoliko ohladil. Število prodanih novih avtomobilov je namreč nekoliko upadlo, Slovenija pa je bila tako v primerjavi z letom poprej celo ena izmed peščice držav, ki je po zaslugi dobrega zadnjega četrtletja za vsega nekaj sto vozil izboljšala rezultat iz leta poprej. Tudi v letošnjem letu domači trgovci beležijo občuten upad prodaje.

Danes je tako Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev objavilo informacijo, da se trend upadanja prodaje novih avtomobilov nadaljuje tudi v letošnjem letu. V januarju so v Evropi prodali le 975.000 novih avtomobilov, kar je 7,5 odstotka manj kot januarja leta 2019. Največji delež prodaje sta zabeležila koncerna Volkswagen (26,6 odstotka vseh prodanih vozil) in PSA (24,7 odstotka), saj sta skupaj prodala več kot polovico vseh novih vozil.

Slovenija pod povprečjem, a ne na repu

Kljub temu so posamezne države članice dosegle zelo pozitivne rezultate. Če smo še lani največjo rast prodaje spremljali v Romuniji, je prvo mesto januarja letos prevzela Litva, kjer se je prodaja povečala za kar 35,1 odstotka. Drugo mesto je šlo v roke Cipra, na tretjem Grčija, kjer se je rast dvignila za 14,1 oziroma 6,2 odstotka. Najbolj je z 18 odstotki upadla prodaja na Švedskem, sledita ji Poljska in Francija

Močan upad prodaje je bilo sicer moč januarja zaznati tudi v Sloveniji. Januarja je bilo prodanih le 6024 novih avtomobilov, kar je kar 8,2 odstotka manj kot leto prej. Ta je rezultat še nekoliko slabši, kot je povprečje celotne EU.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"