Prodaja novih vozil ostaja v rdečem, Clio spet na vrhu

12. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli
Prodaja novih vozil ostaja v rdečem, Clio spet na vrhu (foto: Profimedia)
Profimedia

Renault medtem na letni ravni po prodaji ostaja na prvem mestu, sledita mu Volkswagen in Škoda.

Prodaja novih vozil po nekaj letih rasti tudi v septembru ostaja na nizki ravni, zaradi česar je navkljub izboljšanju v primerjavi s preteklimi meseci že sedaj jasno, da bo večina proizvajalcev v primerjavi s preteklimi leti konec letošnjega dočakalo s precej manjšim dobičkom. Med avtomobilskimi trgi, ki še vedno čakajo na okrevanje je tudi slovenski, ki je septembra – deveti mesec praviloma velja za enega boljših – zabeležil velik upad prodaje.

Pretekli mesec je bilo tako v Sloveniji prodanih 4441 novih avtomobilov, kar je 16,55 odstotka manj, kot v enakem obdobju lanskega leta. Posledično na nizki ravni ostaja tudi prodaja na letni ravni, kjer so številke zaradi spomladanske popolne prepovedi prodaje še precej nižje. V prvih devetih mesecih je bilo namreč prodanih le 43.232 novih avtomobilov, kar je 24,69 odstotka manj, kot v enakem obdobju lanskega leta.

Sicer pa na vrhu lestvice po prodaji vozil večjih presenečenj ni. Spet prvo mesto zaseda Renault s Cliom z 243 prodanimi primerki v enem mesecu, druga je Škoda Octavia z 226 tretji pa je Volkswagen s 120 prodanimi primerki. Omenjeni znamki sta bili posledično tudi najbolje prodajani v preteklem mesecu. Pri Renaultu so namreč prodali 588, pri Škodi pa 554 novih vozil. Na tretjem mestu je s 530 prodanimi avtomobili v enem mesecu pristal Volkswagen.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem