Prodaja novih vozil v prvem polletju: Clio prepustil žezlo Octavii!

29. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli

Češka avtomobilska znamka med najbolj priljubljenimi na večini evropskih trgov, tesno ji sledi Toyota.

Avtomobilski trgi po katastrofalnem letu 2020 v letošnjem letu počasi okrevajo. Proces bi bil sicer še hitrejši, v kolikor proizvajalci ne bi imeli težav z dobavo različnih komponent, predvsem tiskanih vezij, vseeno pa je na večini evropskih trgov mogoče opaziti počasno okrevanje. Se je pa zato na številnih trgih spremenilo razmerje moči med različnimi znamkami in modeli.

Pregled dogajanja na trgu so pripravili pri britanski družbi za analizo trgov Jato Dynamics, kjer ugotavljajo, da so trenutno situacijo najbolje izkoristili pri češki znamki Škoda, saj je njihova Octavia najbolje prodajan avtomobil prvih šestih mesecev letos v štirih evropskih državah, kar je največ izmed vseh avtomobilov, na voljo v Evropi. Drugo mesto mesto je zasedla Toyota Yaris, ki dominira na treh avtomobilskih trgih, enako pa velja tudi za Peugeot 208. Med modeli, ki dominirajo na dveh trgih sta medtem Volvo XC-40 in pa Toyota RAV4.

Sicer pa Octavia dominira na tudi na trgih, kjer se ni uvrstila na prvo mesto. Izmed 27 trgov Evropske Unije (vključujoč Veliko Britanijo) namreč Octavia eno izmed prvih petih mest po prodaji zaseda na kar 11 trgih. Po zaslugi Scale, Kodiaqa, Fabie, Kamiqa, Karoqa in jasno Octavie, je tako Škoda zabeležila 21 uvrstitev na prvih pet mest na vseh evropskih trgih ter za dve mesti prehitela Toyoto, ki je zabeležila 19 uvrstitev na prva mesta. Ob tem je potrebno omeniti, da je Škoda po pričakovanjih zasedla prva štiri mesta po prodaji novih vozil na Češkem.

Avstrija povsem Volkswagnova

Precej slabše kot Octavia pa so se na drugi strani odrezali drugi predstavniki koncerna Volkswagen, saj so njihovi preostali avtomobili dominirali le na dveh trgih in sicer v Nemčiji, kjer je prvo mesto (tradicionalno) zasedel Volkswagen Golf in pa v Španiji, kjer je prvo mesto po prodaji v prvi polovici leta zasedel Seat Leon. Je pa zato celoten koncern dominiral avstrijskemu trgu, saj so vozila znamk Škoda, Seat in Volkswagen zasedla prvih deset mest najbolje prodajanih vozil.

Kakšno pa je stanje v Sloveniji? Naša država je ena izmed četverice, kjer se je Škoda Octavia po podatkih Jato Dynamics uvrstila na prvo mesto po prodaji in iz njega izrinila Renault Clia. Medtem ko je slednji v primerjavi z lanskim letom zabeležil 28-odstotni upad prodaje, je Octavia, ki je sicer osvojila tudi naziv Slovenski avto leta 2021 zabeležila kar 40-odstotni porast prodaje in prepričala 612 kupcev.

Za Octavio in Cliom lestvico desetih najbolje prodajanih avtomobilov v Sloveniji nadaljujejo Volkswagen T-Cross, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai, Volkswagen T-Roc, Dacia Duster, renault Captur, Fiat 500 in pa Škoda Kamiq. Dacia Duster je ob tem tudi avtomobil, ki je izmed omenjene deseterice zabeležil največjo rast prodaje v primerjavi z lanskim letom, saj je ta znašala kar 152 odstotkov!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja