Promet na cestah bodo ta vikend obremenili še tovornjaki

28. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Promet na cestah bodo ta vikend obremenili še tovornjaki (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Vlada je z izrednim ukrepom dovolila transport tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kilogramov.

Danes se začenja prvi vikend po koncu šolskega leta v Sloveniji, hkrati pa na današnji dan s šolo zaključujejo še učenci in dijaki osnovnih ter srednjih šol v Avstriji. Glede na aktualne temeprature se bodo tako v prihodnjih dneh proti obali valile trume turistov, zaradi česar je na avtocestah proti Dolenjski in proti slovenski obali ter Istri pričakovati že tradicionalne prometne zastoje. Z današnjo odločitvijo pa znajo biti prvi jutri in v nedeljo še nekoliko hujši kot sicer.

Po torkovi nesreči tovornega vlaka v predoru pri Hrastovljah namreč pristojne službe še vedno niso vzpostavile železniškega prometa in ga najverjetne tudi ta vikend še ne bodo. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč sprejelo odločitev, da v soboto in nedeljo tudi podnevi (med šesto uro zjutraj in 22. uro zvečer) dovoli promet tovornim vozilom v in iz Luke Koper. K tej potezi so Ministrstvo pozvali tako pri Gospodarski zbornici Slovenije, kakor tudi pri sami Luki Koper, do katere bi bil tovorni promet v nasprotnem primeru popolnoma ohromljen.

Na Ministrstvu tako opozarjajo, da bo povečan promet in posledice izredne odločitve Ministrstva moč čutiti na vseh cestah po državi. Za komentar o zadevi smo sicer kontaktirali tudi Družbo za upravljanje z avtocestami (DARS), v posvetu s katerimi so na Ministrstvu sprejeli odločitev. Tudi na DARS-u pričakujejo precejšnje zastoje tekom celega vikenda, vseeno pa kakršnikoli ukrepov v zvezi s tem ni pričakovati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja