Prvak nikakor ne prepusti prestola: kdo so zmagovalci in poraženci na polovici poletja?

Prvak nikakor ne prepusti prestola: kdo so  zmagovalci in poraženci na polovici poletja? (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Prodaja novih avtomobilov je še vedno manjša kot lani, a se zaostanek topi, znaten prodajni plus pri električnih. Najbolje prodajani štirikolesnik je Renault Clio, presenečenje v prvi peterici je Toyota Yaris Cross

Sodeč po statistiki prvih letošnjih sedmih mesecev, slovenski avtomobilski trg kaže znamenja počasnega okrevanja. Letos je bilo prvič registriranih 29.643 novih osebnih avtomobilov, kar je 16,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, ko jih je bilo 35.442. Kljub tej razliki pa je ob upoštevanju vseh težav zaradi zapoznelih dobav in dolgih čakalnih rokov, prodajna slika vseeno ponuja nekaj razlogov za optimizem, saj se zaostanek za lanskimi številkami postopno zmanjšuje.

Med avtomobilskimi znamkami se  je na vrhu krepko utrdil Volkswagen, medtem ko se za ostali stopnički zmagovalnega odra ogorčeno borita Škoda in Renault, za četrto in peto mesto  pa Hyundai in Toyota. Do roba deseterice sledijo še Kia, Peugeot, Opel, Dacia in Citroen.

Med najbolj prodajanimi avtomobili se na prestol po nekaj mesecih vrača večkratni »državni prvak« Renault Clio z 929 primerki, ki je spodnesel Volkswagnovega T-Roca (868), na tretjem mestu je Škoda Octavia (771) za njo Kia Sportage (745) in na petem mestu eno večjih presenečenj Toyota Yaris Cross (691), sicer Slovenski avto leta 2022.

V prvih sedmih mesecih je opazen tudi porast prodaje novih električnih avtomobilov, prvič je biilo registriranih 6.476, v primerljivem lanskem obdobju pa 4.683. Na lestvici presenetljivo vodi Tesla model Y pred električnim Renaultom Twingom in Dacio Spring.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"