PSA in Fiat ustavljata VSE evropske tovarne!

Zaprtje velja za vse tovarne podjetij Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall, DS in Fiat. Pri tem pa nikakor niso edini.

PSA in Fiat ustavljata VSE evropske tovarne! (foto: PSA) PSA
16. 3. 2020

Avtomobilski proizvajalci po Evropi zaradi COVID-19 počasi zaustavljajo in umirjajo proizvodnjo novih avtomobilov. A če so z zapiranjem najprej začeli manjši proizvajalci, kot sta Lamborghini in Ferrari ter nato še Seat, se sedaj za podobne ukrepe odločajo tudi največja imena avtomobilske industrije. Danes sta to v uradnem poročilu napovedala francoski koncern PSA in italijanski Fiat.

Takoj za Volkswagnom s 3,02 milijona letno izdelanih drugi največji avtomobilski proizvajalec v Evropi je tako danes napovedal, da bodo med ponedeljkom in četrtkom v želji po čim hitrejši rešitvi krize, nastale zaradi omenjenega virusa, ugasnil vse svoje tovarne za izdelavo avtomobilov. Prvi dve v francoskem Mulohousu in španskem Madridu bodo zaprli že danes, osem v Veliki Britaniji, Španiji, Franciji, Nemčiji in na Poljskem bodo zaprli jutri, preostalih pet tovarn v Franciji, Španiji, na Portugalskem, Slovaškem in Poljskem pa bodo zaprli v sredo oziroma četrtek.

Pri PSA ocenjujejo, da bo ustavitev proizvodnje trajala do 27. marca, nato pa bo jasno, ali bodo potrebni tudi nadaljnji ukrepi. Zaprtje bodo izvedli v sodelovanju z lokalnimi oblastmi in sindikati, ob tem pa poudarjajo, da je to edini pravi način, da se zaščitijo pred širjenjem virusa. Usoda štirih tovarn v Avstriji, na Poljskem, na Madžarskem in v Franciji medtem ostaja neznana.

Do 27. marca bodo svoje obrate zaprli tudi pri Fiatu. Italijanska znamka je še prejšnji teden napovedala, da bo kot ukrep v boju proti virusu ustavila tovarne ob koncih tedna, danes pa je bil sprejet ukrep o popolni zaustavitvi. V Italiji bodo vsaj do napovedanega datuma zaprte tovarne Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco in Modena, poleg tega še tovarni v srbskem Kragujevcu in poljskem mestu Tychy.