Radarji na Hrvaškem - nove lokacije v letu 2018

21. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Radarji na Hrvaškem - nove lokacije v letu 2018 (foto: Gatso)
Gatso

Novi radarji bodo podobni tako imenovanemu super radarju v Ljubljani, saj bodo lahko zaznali do šest prehitrih vozil naenkrat.

Prihajajoče poletje bo potrebna še nekoliko večja pozornost na hrvaških cestah, predvsem kar se tiče prehitre vožnje. Hrvaška policija namreč načrtuje postavitev kar dodatnih 85 ohišij za merilnike hitrosti, v katerih se bo skupaj izmenjevalo 29 novih merilnikov. S tem se bo količina radarjev na hrvaških cestah povečala za več kot dvakrat, skupno bo hrvaška policija po novem upravljala 54 merilnikov, ki bodo v 143 ohišjih po celotni državi.

Kot že omenjeno, bodo novi merilniki hitrosti lahko naenkrat zaznali do šest prehitrih vozil, poleg hrvaških registrskih oznak pa bodo zaznali tudi vozila iz vseh preostalih držav Evropske unije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova in Črne gore. Prve merilnike naj bi začeli postavljati že spomladi, prve pa jih bodo dobile policijske uprave Zadar, Dubrovnik-Neretva, Virovitica-Podravje, Koprivnica-Križevci in policijska uprava Šibenik-Knin.

Seznam krajev, ki bodo dobili nova ohišja za merilnike hitrosti po policijskih upravah:

  • PU Zadar: Bibinje, Biograd na moru, Drage, Murvica, Pakoštane, Poličnik, Posedarje, Sukošan, Starigrad, Sveti Petar, Zadar (dve ohišji)
  • PU Split-Dalmacija: Duće, Podaca, Podgora, Ruskamen, Seget Vranjic
  • PU Dobrovnik-Neretva: Brsečine, Dubrovnik, Gruda, Metković (dve ohišji), Plat, Stablina, Zaton Doli
  • PU Šibenik-Knin: Bilo, Čenići, Dubrava (dve ohišji) kod Šibenika, Pirovac, Podorljak, Stupin Čeline, Šibenik, Vodice (štiri ohišja)
  • PU Virovitica-Podravje: Bukovački Antunovac, Čačinci, Čađavački Lug, Kapela Dvor, Pitomača, Slatina, Stari Gradac, Suhopolje, Šaševo, Virovitica
  • PU Koprivnica-Križevci: Budančevica, Cvetkovec, Glogovac, Hampovica Kenđelovec, Koprivnica, Majurec, Novigrad Podravski, Reka, Sveti Ivan Žabno
  • PU Varaždin: Varaždin (štiri ohišja na dveh lokacijah)

Dodatnih 25 lokacij za postavitev ohišij merilnikov bo izbranih naknadno, bodo pa na območju PU Lika-Senj, PU Međimurje in PU Krapina-Zagorje.

Merilniki hitrosti bodo predvsem na primorskem delu Hrvaške večinoma skoncentrirani na tako imenovani jadranski magistrali, kjer se je zadnja leta avtomobilski promet nekoliko umiril tudi na račun avtoceste, vendar pa je zato postala še toliko bolj privlačna za voznike motociklov. O spremembah kazni za prometne prekrške – te smo v lanskem letu primerjali tudi z višinami kazni v Sloveniji – pa za zdaj še ni bilo govora.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"