Razkrite nove podrobnosti o Aventadorjevem hibridnem nasledniku

21. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prihaja torej elektromotor, a se bo pridružil že poznanemu 12-valjniku iz modela Aventador.

Iz Lamborghinija prihajajo zanimive novice o enem izmed prihodnjih modelov znamke, ki bo na trg zapeljal leta 2020. Gre namreč za naslednika modela Aventador, dražjega od obeh dvosedov v ponudbi znamke, ki se, čeprav je bil pred kratkim predstavljen v najmočnejši izvedbi SVJ in je na cesti še vedno povsem konkurenčen najboljšim športnikom, počasi bliža pokoju. Kaj je torej znanega o njegovem nasledniku?

Odgovore na to vprašanje so za novega generalnega direktorja znamke iz Sant' Agate, Maurizia Reggianija pripravili pri britanskem avtomobilskem portalu Autocar. Ta je še enkrat več potrdil, da bo novinec prejel hibridni pogonski sklop, a ne na račun zmanjševanja motornih valjev. Pod pokrovom motorja bo tako še naprej 12-valjni motor, kakršnega poznamo iz Aventadorja, a z dodatnim hibridnim sklopom, ki pa bo avtomobilu dodal kar nekaj teže; po ocenah Reggianija med 150 in 200 kilogrami.

Hibridi da, turbo ne

Odločitev za uporabo hibridnega pogonskega sklopa po besedah prvega moža Lamborghinija tako ni njegova osebna, ampak stvar potrebe in prilagajanja trgu. »Vedno pravim, da je bolje imeti 10 kilogramov teže manj kot pa en kilovat motorne moči več, četudi razmerje med močjo in težo pri tem ostaja enako. Brez dvoma bo tako novi avtomobil težji od predhodnika, kaj pa to pomeni na dolgi rok? Ne vemo, vemo le, da se bomo morali novostim še prilagajati.« 

A čeprav bodo pri Lamborghiniju popustili trendu hibridizacije, pa se to ne bo zgodilo na področju vgrajevanja turbo puhal in zmanjševanja motornih prostornin. Avtomobili z bikom na pokrovu motorja bodo tako še naprej ostali atmosfersko polnjeni, saj je prav v tem njihova prednost pred konkurenti. »Turbo puhala avtomobilom jemljejo emocije,« je dejal prvi mož Lamborghinija. Očitno je torej, da Lamborghini ostaja zvest tradiciji, trendom pa se tako namerno podreja le toliko, kolikor je nujno potrebno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja