Razkrivamo, kakšen je položaj nemške avtomobilske industrije ta hip

2. 9. 2022 | STA
Deli
Razkrivamo, kakšen je položaj nemške avtomobilske industrije ta hip (foto: Profimedia)
Profimedia

Položaj nemške avtomobilske industrije se je avgusta občutno ...

Položaj nemške avtomobilske industrije se je avgusta občutno poslabšal, kaže raziskava münchenskega inštituta Ifo. Kazalnik stanja je bil za minuli mesec pri -10 točkah, potem ko je bil julija pri +7,5 točke. Gre za prvi padec pod ničlo po aprilu. Na drugi strani pa so se izboljšala pričakovanja v panogi. Ta kazalec je porasel z -4 na na 0 točk.

"Splošno poslabšanje razpoloženja v gospodarstvu se odraža tudi v avtomobilskem sektorju," je raziskavo pospremil Oliver Falck iz Ifa. Kot je dejal, pa so v panogi veliko bolj pesimistični dobavitelji kot proizvajalci.

Kazalnik razpoloženja med proizvajalci je tako avgusta upadel na -1,6 točke, julija je bil pri +5,8 točke. Padec je predvsem posledica nazadovanja kazalnika trenutne situacije, ki je avgusta zdrsnil z julijskih +18 točk na -2,5 točke. Pričakovanja so se na drugi strani okrepila z -5,8 točke na -0,7 točke.

Med dobavitelji pa je kazalnik razpoloženja minuli mesec znašal -11,4 točke, potem ko je bil julija pri -4,9 točke. Tudi v tem delu avtomobilske panoge je močno nazadovala ocena trenutne situacije, pri čemer tudi izboljšanje pričakovanj ni moglo popraviti splošnega kazalnika.

So pa podjetja v avtomobilski industriji postala bolj previdna pri zaposlovanju, ugotavljajo v Ifu. Kazalnik načrtovanja zaposlovanja je avgusta pristal pri -3,6 točke (julija je znašal +9,5 točke).

Preberite še: V teh državah vas bo kazen za prehitro vožnjo stala manj, kot stane ena kava

Priporočamo tudi: Ne boste verjeli, kaj ta noro razkošna jahta skriva v svoji notranjosti

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja