Razkrivamo, kakšen je položaj nemške avtomobilske industrije ta hip

Položaj nemške avtomobilske industrije se je avgusta občutno ...

Razkrivamo, kakšen je položaj nemške avtomobilske industrije ta hip (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2022

Položaj nemške avtomobilske industrije se je avgusta občutno poslabšal, kaže raziskava münchenskega inštituta Ifo. Kazalnik stanja je bil za minuli mesec pri -10 točkah, potem ko je bil julija pri +7,5 točke. Gre za prvi padec pod ničlo po aprilu. Na drugi strani pa so se izboljšala pričakovanja v panogi. Ta kazalec je porasel z -4 na na 0 točk.

"Splošno poslabšanje razpoloženja v gospodarstvu se odraža tudi v avtomobilskem sektorju," je raziskavo pospremil Oliver Falck iz Ifa. Kot je dejal, pa so v panogi veliko bolj pesimistični dobavitelji kot proizvajalci.

Kazalnik razpoloženja med proizvajalci je tako avgusta upadel na -1,6 točke, julija je bil pri +5,8 točke. Padec je predvsem posledica nazadovanja kazalnika trenutne situacije, ki je avgusta zdrsnil z julijskih +18 točk na -2,5 točke. Pričakovanja so se na drugi strani okrepila z -5,8 točke na -0,7 točke.

Med dobavitelji pa je kazalnik razpoloženja minuli mesec znašal -11,4 točke, potem ko je bil julija pri -4,9 točke. Tudi v tem delu avtomobilske panoge je močno nazadovala ocena trenutne situacije, pri čemer tudi izboljšanje pričakovanj ni moglo popraviti splošnega kazalnika.

So pa podjetja v avtomobilski industriji postala bolj previdna pri zaposlovanju, ugotavljajo v Ifu. Kazalnik načrtovanja zaposlovanja je avgusta pristal pri -3,6 točke (julija je znašal +9,5 točke).

Preberite še: V teh državah vas bo kazen za prehitro vožnjo stala manj, kot stane ena kava

Priporočamo tudi: Ne boste verjeli, kaj ta noro razkošna jahta skriva v svoji notranjosti