Prehitra vožnja: kje vas bo stala manj, kot stane ena kava?

Avstralska zavarovalnica je pregledala podatke, da bi ugotovila, kakšen kazni za prehitro vožnjo se plačujejo drugod po svetu. In številke so jih zelo presenetile.

Prehitra vožnja: kje vas bo stala manj, kot stane ena kava? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2022

Države po svetu različno pristopajo k opredeljevanju kazni za prehitro vožnjo. Ponekod je ta kazen fiksno določena, drugje je izračunana glede na prihodek kršitelja, zato, da bogatejši kazni za prehitre vožnje ne bi videli le kot manjšo neprijetnost.

Najnižje kazni v afriških državah

Najnižjo fiksno kazen imajo v Sudanu, kjer je preračunana kazen za prehitro vožnjo le okoli 7 centov. Tudi sicer so najnižje kazni v afriških državah: Angola ima kazni v višini 40 centov, Zimbabve kaznuje s slabimi 2 evri, Nigerija pa za previsoko hitrost izstavi kazen za okoli 7 evrov. Podobno nizko kazen imajo tudi v južnoameriškem Paragvaju, kjer vam za prehitro vožnjo napišejo fiksno kazen v višini 13 centov in na Kubi, kjer se te kazni gibljejo okoli 2,5 evra.

Je pa zgodba že nekoliko drugačna v sosednji Argentini, kjer se najvišja kazen za prehitro vožnjo zavrti do višine 3.675 evrov. Nobena druga država Južne Amerike nima tako visokih kazni za prehitro vožnjo, saj se te gibljejo od 13 evrov v Boliviji, do 170 evrov v Braziliji, 340 evrov na Ekvadorju in 750 evrov v Surinamu.

Najvišje kazni izdane v Evropi

Evropske države najbolj zajetno udarijo po žepu, če preveč pritisnemo na gas. Najvišje kazni so bile seveda izrečene v državah, kjer je kazen sorazmerna s prihodkom kršitelja. Tako ne preseneča, da je bilo 20 najvišjih kaznih za prehitro vožnjo izdanih prav v Evropi.

Preberite še: Od danes naprej veljajo novi prometni zakoni, to so vse novosti

Tri najvišje kazni so bile izdane v Švici. Doslej najvišja je doletela 37-letnega švedskega državljana, ki je avgusta leta 2010 svojega Mercedesa SLS AMG po avtocesti A12 od Berna do Lausanna vozil s hitrostjo kar 290 kilometrov na uro (kar 170km/h čez omejitev). Na koncu ga je čakala rekordna kazen v višini nekaj več kot 630.000 evrov. Švicarski državljan s povprečno plačo bi v Švici za tako prekoračitev hitrosti plačal okoli 11.600 evrov kazni, kar pa je izredno visoka kazen, glede na to, da je povprečna bruto plača v Švici 6.049 evrov. 

Druga visoka kazen se je v Švici zapisala že januarja naslednje leto, ko so v radar ujeli predrznega voznika Ferrarija Testarossa. Na odseku, kjer je bila omejitev 80km/h je vozil 136 km/h, kar ga je na koncu, preračunano na njegov prihodek, stalo zajetnih 207.000 evrov.

Kaj pa Slovenija? V primerjavi z nam bližnjimi državami tičimo nekje v sredini. Julija 2021 so se kazni za prehitro vožnjo pri nas znižale - za visoko prekoračitev (več kot 30km/h nad dovoljeno hitrostjo) je zdaj zagrožena kazen v višini 1.200 evrov in odvzem vozniškega izpita.

V Avstriji imajo zabeleženo izdano kazen v višini 5.200 evrov, v Italiji kazen v išini 4.600 evrov, na Hrvaškem kazen v višini 2.000 evrov in na Madžarskem okoli 800 evrov. Nekoliko bolje jo s prehitro vožnjo odnesemo v Srbiji, tam je kazen okoli 90 evrov. Italija in Avstrija sta sicer med državami, ki imajo najvišje fiksne kazni za prehitro vožnjo, v njunem rangu sta samo še Islandija in San Marino.