Renault bo v sredini oktobra predstavil novo Katro, takšne so podrobnosti

Katrca je bila za znamko Renault eden najbolj prepoznavnih avtomobilov, ki so jih - mimogrede - izdelovali tudi v Sloveniji. To, kar je proizvajalec naredil s "Petko", bo sedaj naredil tudi s Katro.

Renault bo v sredini oktobra predstavil novo Katro, takšne so podrobnosti (foto: Renault) Renault
13. 9. 2022

Po relativno uspešnem lanskem avtomobilskem salonu v Münchnu, ki je kot prvi veliki tovrstni dogodek po izbruhu covida lani doživel svojo premiero, se salon IAA letos seli na tradicionalno prizorišče, Pariz. Salon bo med 17. in 23. oktobrom, posledično pa proizvajalci počasi že razkrivajo, katere avtomobilske novosti bodo predstavili v francoski prestolnici.

In pričakovano je med prvimi, ki so napovedali načrtovane skrivnosti tudi francoski Renault. Domačin na salonu bo namreč tja pripeljal kar šest koncernskih novosti, od tega tri, ki bodo nosile Renaultov logotip. Med njimi bo luč sveta uzrla ena, ki bo verjetno požela precej več pozornosti kot druge, in sicer pred časom napovedana reinkarnacija Renaulta 4.

Preberite še: Renault eWays ElectroPop: Ne le 'Petka', vrača se tudi 'Katra'!

Večjih podrobnosti o novincu, ki bo sledil izredno dobro sprejeti zasnovi Renaulta 5 (slednji še ni v serijski proizvodnji, a je že znano, da bo šlo za cenovno dostopen električni avtomobil), sicer še ni razkritih. Zagotovo pa bo šlo tudi v primeru novega avtomobila za električno vozilo, pri čemer gre ob dejstvu, da je bila izvirna 'Katra' namenjena uporabi na slabo urejenih voznih podlagah, pričakovati, da bo v novi podobi imela vlogo električnega mestnega križanca.

Renault 4, ki je lansko leto praznoval 60. obletnico predstavitve, je sicer močno zasidran v srca številnih Slovencev. Nenazadnje so za njegovo proizvodnjo skrbeli v kar dveh slovenskih podjetjih, najprej v ljubljanskem Litostroju, kasneje v novomeškem IMV, ki je nato prešel v last Renaulta ter dobil ime Revoz. Prav v Revozu so nato do leta 1992 nastajali povsem zadnji primerki modela R4.

Poleg omenjenih novosti bo skupina Renault predstavila še električno gnano potniško različico novega Kangooja, povsem novo zasnovo športnega avtomobila znamke Alpine (domnevno električnega naslednika modela A110), novo grafično podobo znamke Dacia, nove rešitve storitve Mobilize, ki zajema področje souporabe vozil in pa celo floto gospodarskih vozil družine Hyvia, ki jih poganja vodik.

Preberite tudi: Presenečenje - tu je že prvi električni Alpine!