Renault lani s padcem. Kaj se je zgodilo?

17. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli
Renault lani s padcem. Kaj se je zgodilo? (foto: Renault)
Renault

Francoski avtomobilski velikan Renault je lani na račun težav z dobavo računalniških čipov in izhoda iz Rusije zabeležil 14,6-odstotni letni padec prodaje avtomobilov. Francoska avtomobilska skupina je lani prodala 1,5 milijona vozil, kar je manj kot leta 2021, ko jih je prodala 1,7 milijona, so sporočili iz Renaulta.

Brez upoštevanja umika dejavnosti iz Rusije po izbruhu vojne v Ukrajini se je letna prodaja zmanjšala za 9,4 odstotka, zlasti v Evropi, kjer so po navedbah družbe dali prednost "segmentom, ki ustvarjajo največjo vrednost", kot so električna in hibridna vozila z večjo maržo ter gospodarska vozila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav se je skupni obseg prodaje zmanjšal za več, kot znaša tržno povprečje, je Renault na področju prodaje električnih vozil v Evropi ostal na tretjem mestu, za Teslo in Volkswagnom.

"Prodali smo vse, kar smo proizvedli," medtem ko so knjige naročil še vedno polne, je pojasnil glavni operativni direktor Fabrice Cambolive.

Maja je Renault prodal svoj 100-odstotni delež v podjetju Renault Rusija in 68-odstotni delež v podjetju Avtovaz, ki proizvaja v Rusiji priljubljeno znamko Lada.

Prodaja zunaj Evrope je bila primerljiva z letom 2021 in je dosegla 43,2 odstotka celotne prodaje. Svetla točka je bila prodaja v Latinski Ameriki, ki se je na letni ravni povečala za osem odstotkov. V Turčiji, ki je Renaultov četrti največji trg, se je prodaja povečala za 22,6 odstotka in presegla 100.000 enot.

V Evropi je Renault dosegel 6,4-odstotni tržni delež, vendar se je njegov globalni delež nekoliko zmanjšal, in sicer na štiri odstotke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja