Francozi so se odločili. To je avto, ki bo nosil novomeški pečat

9. 4. 2024 | STA
Deli

Ugibanj, kaj bo nastajalo v Novem mestu, je bilo veliko, a zdi se, da je to kar logična izbira.

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo v okviru svoje enote električnih vozil Ampere ta mesec zagnal inženirska dela na cenovno bolj dostopnem modelu novega električnega Twinga, množična proizvodnja pa bo stekla leta 2026 v Renaultovi tovarni Revoz v Novem mestu, informacije neimenovanih virov povzema tiskovna agencija Reuters.

Janoš Pečnik

Koncept naj bi bil že oblikovan

V Renaultu so osnovni koncept vozila neuradno oblikovali prejšnji teden. Ampere naj bi zdaj začel izbirati dobavitelje, oblikovati prototipe in prilagajati proizvodnjo.

Francoski avtomobilski velikan si sicer prizadeva skrajšati čas razvoja novih modelov, ki je do zdaj v povprečju znašal pet let. Električno različico Megana je denimo razvil v štirih letih, električno novo različico "petke", ki bo naprodaj letos, pa v treh letih, na svoji spletni strani piše Reuters.

Revoz

Da bi pospešil razvoj električnega Twinga, bodo Renaultovi inženirji število sestavnih delov avtomobila znižali za 20 odstotkov, in sicer tako, da bodo uporabljali bolj generične komponente, je minuli mesec za francoski časnik Les Echos dejal tehnološki vodja v družbi Gilles Le Borgne.

Električni Twingo sicer že nastaja v Revozu

Proizvodnja novega električnega Twinga naj bi potekala v novomeškem Revozu, kjer zdaj sestavljajo aktualni električni model Twingo ZE.

Janoš Pečnik

V Renaultu sicer informacij uradno ne komentirajo. V zadnjih 30 letih so po svetu prodali več kot štiri milijone Twingov na fosilna goriva in električni pogon.

Francoski velikan si tako kot druga evropska avtomobilska podjetja prizadeva za razvoj cenovno dostopnejših manjših električnih vozil, ki bi stala manj kot 20.000 evrov, in se tako postaviti po robu kitajskim tekmecem, kot je BYD. Kitajci namreč s svojimi električnimi avtomobili vse uspešneje prodirajo tudi na evropski trg.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk