To je presenečenje, ki ga je Rimac pripravil za Monterey ...

19. 8. 2024 | Miha Rušnik
Deli

Obljubljali so nekaj radikalnega in niso razočarali. Le kaj pripravljajo za bližnjo prihodnost?

Pri Rimcu so pretekla dva tedna bili precej skrivnostni. Na Instagramu so sledilce dražili s fotografijami, ki niso razkrile ničesar oprijemljivega, in neprestano so omenjali radikalnost. Zato se je celo začelo govoriti, da bo hrvaška znamka predstavila model z motorjem na notranje zgorevanje.

Zdaj so v Montereyu, kjer te dni poteka avtomobilski teden, predstavili so Nevero R. Označujejo jo kot čistokrvno športnico in glede na podatke bo kar držalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rimac Automobili (@rimac_automobili)

Inženirji so se izziva lotili na polno. Nevera R je od navadne močnejša za 193 konjskih moči (144 kW), torej ima 2.107 konjskih moči (1.550 kW). Če je šla moč navzgor, je teža šla navzdol, vendar ne vemo za koliko. Dodelali so tudi karoserijo; na zadnji del so dodali zavidljiv spojler in večji difuzor, malce pa je spremenjen tudi spodnji del sprednjega konca avtombila. Zato ima Nevera R 15 odstotkov več zračnega potiska k tlom in 10 odstotkov boljšo aerodinamično učinkovitost.

To je presenečenje, ki ga je Rimac pripravil za Monterey ...
Rimac

To še zdaleč ni vse

108 kWh baterija je zdaj zmogljivostno orientirana, izboljšan je sistem za vektoriranje navora in prilagojeno je podvozje. Tudi zavore so nove, platišča pa so standardno ovita v Michelinove Cup 2 pnevmatike.

Rimac
Rimac

Vse to skupaj Neveri R omogoča, da dosega vratolomne, ampak res vratolomne pospeške. Do 100 kilometrov na uro se z mesta požene v 1,81 sekunde, 200 kilometrov na uro pa doseže v 4,38 sekunde. Četrt milje premaga v 8,23 sekunde, merilnik hitrosti pa se dokončno ustavi pri 412 kilometrih na uro.

Rimac
Rimac

Skoraj zagotovo lahko kaj kmalu pričakujemo, da bo Rimac z novim avtomobilom napadel tudi absolutni rekord Nurburginga. Tega v kategoriji serijskih električnih avtomobilov že zdaj drži Nevera, ki je skoraj 21 kilometrov asfalta premagala s časom 7:25,231.

To je presenečenje, ki ga je Rimac pripravil za Monterey ...
Rimac

Direktor znamke Mate Rimac pa je v intervjuju za portal Motor1 razkril, da lahko še letos pričakujemo nov model. "To bo dirkalnik z enim samim sedežem, ki bo hitrejši od vseh avtomobilov na večini dirkališč," je
povedal 36-letnik.

To je presenečenje, ki ga je Rimac pripravil za Monterey ...
Rimac

https://avto-magazin.metropolitan.si/zanimivosti/raziskava-elektricni-avto-poraba-klima-radio-2024/

Novo na Metroplay: "Na vprašanje, kje sva se s predsednico države spoznala, nimava standardnega odgovora" | Aleš Musar