Rimac pričel s proizvodnjo modela C_Two

23. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Gre za prva vozila, ki bodo izdelana na novi proizvodni liniji.

Pred kratkim je hrvaški butični proizvajalec električnih avtomobilov, Mate Rimac svoj testni avtomobil na prvo testno vožnjo predal ambasadorju znamke Rimac, Nicu Rosbergu. Tedaj smo lahko izvedeli, da je avtomobil še vedno v fazi razvoja, v fazi, ko urejajo še zadnje podrobnosti vozila. Tudi te pa so sedaj bolj ali manj že urejene in avtomobil je že pripravljen na serijsko proizvodnjo.

Pravzaprav avtomobil še ni povsem pripravljen na izdelavo, je pa zato pripravljena nova proizvodna linija. Ta je sestavljena iz petih sektorjev, v vsakem sektorju pa avtomobil sestavljata dva posameznika. V teh petih postajah so zajete vse faze izdelave, od sestavljanja karoserije do kalibracije senzorjev in izvajanja optike podvozja. Na koncu nato sledi še preizkus zmogljivosti vozila na merilnih valjih.

Polovico časa namenjenega izdelavi delov

Z novo proizvodno linijo so pri Rimcu izdelavo vozil skrajšali na polovico, še vedno pa proces izdelave enega vozila traja osem tednov – vključujoč izdelavo sestavnih delov, ki traja tri tedne. Je pa tudi vseh 12 predserijskih vozil, ki jih bodo pri Rimcu izdelali sedaj praktično enakih tistim, ki bodo iz proizvodnje zapeljali v prihodnjem letu in bodo namenjeni kupcem. Posledično bodo tako pred začetkom izdelave lahko sledile le še manjše spremembe posameznih komponent, za katere se bo izkazalo, da niso zanesljive oziorma dovolj vzdržljive.

»S C_Two ustvarjamo povsem nov športni avtomobil. Po tem, ko smo na tisoče ur preživeli za računalniki, kjer smo izvajali različne virtualne simulacije, po letih oblikovanja in razvoja ter grobih prototipov je prav poseben občutek videti, kako v proizvodnji nastajajo prvi predserijski avtomobili. To je jasen znak, da je C_Two pred vrati in komaj čakamo, da prva vozila v letu 2021 predstavimo kupcem in svetu,« je dejal Mate Rimac.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"