Robeta Schumacher Edition - Z imenom Schumacher med svetovno elito

9. 11. 2022 | Matjaž Korošak
Deli

Za ambasadorja znamke so si pri znamki Robeta uspeli zagotoviti ime Ralfa Schumacherja, nekdanjega vrhunskega dirkača formule ena (in zdaj komentatorja za Sky TV), velikega ljubitelja športa in narave ter brata slovitega Michaela.

Dobiti na svojo stran ime Schumacher je sila težko še za tako uspešno znamko. Toda uspešno poslovno potezo so si zagotovili predvsem z obljubljenimi inovativnimi idejami in pristopom, ki so ga vpeljali v prestižno linijo svojih avtodomov Robeta Schumacher Edition in ga javnosti razkrili na nedavnem salonu v Düsseldorfu.

Po besedah komercialnega direktorja podjetja Robeta, Igorja Pirtovška, gre za prestižni in butični avtodom, ki v svetu karavaninga na takšen način še ne obstaja. Številne tehnične rešitve pa v avtodomarstvu predstavljajo povsem novo dimenzijo udobja (in prestiža).

Notranjost 7,36 metra dolgega modela si je oblikovalec zamislil kot spretno fuzijo elementov in navdiha iz letalske in zlasti navtične industrije, tako da sami svoj novi izdelek radi poimenujejo tudi jahta na kolesih.

Poleg kuhinjskih elementov, ki so v polni velikosti (vključno s hladilnikom), ponuja ta model še zofo s tremi sedeži in izvlečljivim delom, postelja v polni velikosti pa se s posebnim sistemom jeklenic spusti izpod strehe (do višine kuhinjskih elementov, pod katerimi so tudi stopnice).

Avtodom je sicer zasnovan na platformi Mercedesovega modela Sprinter 4x4 s 140 kilovati (190 KM) in devetstopenjskim samodejnim menjalnikom, kar pomeni tudi več prehodnosti in neodvisnosti od urejenih poti. Tako bo lastnik bolj neodvisen od asfaltnih poti kakor tudi od zunanjih virov elektrike. Snovalci so si namreč zadali nalogo, da bo namesto plina v igri elektrika in bo mogoče kuhati tudi na indukcijski plošči (ki deluje prek inverterja).

Avtodom je za zalogo energije opremljen z baterijo zmogljivosti 6 kilovatnih ur (12 V, 460 Ah), ki zagotavlja nemoteno delovanje vseh komponent. Baterijo je mogoče polniti iz omrežne napetosti z alternatorjem (avto lahko v prostem teku zagotavlja zadosten polnilni tok) ali pa na sončne celice, pri čemer so v eni komponenti združeni polnilec, inverter in MPPT (solarni polnilec). Vse povezuje kontrolna plošča Simarine Boat Monitor, ki omogoča celosten pregled in nadzor avtomobila.

Tudi biometrična razsvetljava sodi med inovativne dele opreme tega modela, saj se ambientalna razsvetljava v tehniki LED prilagaja razpoloženju potnikov, upravljati pa jo je mogoče tudi z mobilno aplikacijo. Z njo je na pametnem telefonu med drugim mogoče nadzirati tudi ogrevanje, hlajenje, osvetlitev in porabo. Ne manjka niti vrhunsko ozvočenje JL Audio, v avtodom pa sta vgrajena tudi sprejemnik 4G LTE in usmerjevalnik za brezžični internet.

Kupcem bo na voljo zgolj en tip notranje arhitekture – izbrali si bodo lahko le opremo in prilagoditev prtljažnega dela, kamor je potem moč pospraviti na primer kolesa, motor, opremo in smuči. A

Besedilo: Matjaž Korošak · Foto: Robeta

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja