Ročno zaradi užitka, samodejno zaradi udobja

Britanska raziskava je pokazala, da so pristaši ročnega prestavljanja v veliki večini vozniki, ki uživajo v vožnji. Več kot polovica bi se jih tudi ponovno odločila za ročni menjalnik.

Ročni ali samodejni menjalnik je tako rekoč večna dilema tistih, ki si nameravajo kupiti nov avtomobil. Britanska anketa YouGov, ki so jo opravili med 1755 imetniki vozniškega dovoljenja, je pokazala, da bi se nekaj več kot polovica (53 %) voznikov odločila za ročni menjalnik, če bi v naslednjih 12 mesecih kupili nov avto. Preostalih 47 % se je opredelilo za avtomobil s samodejnim menjalnikom, ki je zdaj sinonim za električna vozila in hibride.

Od 934 posameznikov v raziskavi, ki so navedli, da jim je bolj všeč vožnja s tradicionalnim menjalnikom, je skoraj tri četrtine (72 %) najpogosteje navedlo, da ima ročni menjalnik raje, ker so se z njim naučili voziti. Zato bi se morda bolj obotavljali pri prehodu na menjalnik, ki vse naredi namesto njih, ali pri preizkusu tehnologije, ki je morda še niso izkusili.

Več kot tretjina (39 %) oboževalcev ročnega prestavljanja je tudi izjavila, da si tako lahko zagotovijo večjo raven užitka v vožnji kot s samodejnim menjalnikom, zlasti v visokozmogljivem avtomobilu, in da ta tip menjalnika olajša prestavljanje v pričakovanju gostega prometa (34 %). Poleg tega bi za skoraj vsakega tretjega (28 %) vprašanega tudi cena spodbudila k ročnemu menjalniku, saj so modeli včasih lahko cenejši od tistih s samodejnim menjalnikom.

Za 47 % ljudi, ki so izjavili, da bi radi v prihodnjem letu kupili nov avtomatski avtomobil z menjalnikom, kjer so prestavna razmerja že vnaprej določena, je večina, tj. blizu dve tretjini vprašanih v tej skupini (62 %), pojasnilo, da je glavna prednost samodejnega pred ročnim menjalnikom, da je lahko vožnja s tovrstnim vozilom manj utrujajoča, zlasti v mestnih območjih ali v prometu s pogostim speljevanjem. Podobno je 37 % ljudi dejalo, da se lahko, ne da bi morali sami menjati prestave, bolj osredotočijo na cesto pred sabo, ne da bi jim bilo treba skrbeti za prestavljanje navzgor ali navzdol v menjalniku. Poleg tega se izognejo tveganju zastoja in vožnje s sklopko (32 %) in držijo obe roki na volanu (21 %), s čimer spodbujajo večji občutek varnosti.

Poleg tega bi pri anketirancih, ki bi se pri novem avtomobilu odločili za samodejni menjalnik, na odločitev vplivalo dejstvo, da bo njihov naslednji nakup verjetno električno vozilo (26 %), pri čemer se modeli prodajajo samo s tovrstnim menjalnikom. Ta odstotek naraste na 34 % med generacijo Z, tj. med 18- do 24-letniki, in na 35 % pri tistih, starih od 35 do 44 let, ki zajemajo milenijce in generacijo X.

Preberite še: Kaj je razlog za na tisoče zapuščenih električnih avtomobilov na Kitajskem? Odgovor vas utegne presenetiti ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol