Rolls-Royce Ghost odhaja z Zenitom

16. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

V serijo 50 vozil bo vključen tudi del koncept, iz katerega se je model Ghost razvil

Življenjska doba manjše izmed obeh limuzin britanskega proizvajalca prestižnih avtomobilov Rolls-Royce, modela Ghost (Phantom je pred dvema doživel novo, že osmo reinkarnacijo) se počasi zaključuje. Slabih deset let je vztrajal na trgu, nastal pa je iz koncepta EX200, ki ga je znamka v lasti nemškega BMW-ja predstavila leta 2009 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Prav omenjeni koncept pa bo pri odhodu Ghosta še enkrat več odigral pomembno vlogo.

Ob odhodu omenjenega modela bodo pri Rolls-Roycu tako pripravili izredno omejeno serijo zgolj 50 vozil, pri čemer že sedaj pravijo, da bo šlo za zbirateljske primerke. Omenjeni seriji bodo sicer namenili zanimivo ime, Zenith. Z enakim imenom so sicer leta 2016 poimenovali zadnjo serijo modela Phantom VII. Tudi ta je štela 50 primerkov, za katere sedaj, ko je proizvodnja že lep čas končana, velja veliko zanimanje.

Emily na 50 delov

»Kolekcija Ghost Zenith predstavlja napredno študijo unikatnih lastnosti, ki so Ghostu pomagale pri pridobivanju statusa najbolj napredne prestižne limuzine do sedaj. Unikatna zbirka tako daje privržencem znamke (oziroma zaščitnikom, kot jim pri Rolls-Roycu radi rečejo op. p.) redko možnost kupiti avtomobil, ki resnično kljubuje času, v katerem je nastal. Ghost velja za najuspešnejši model znamke, kolekcija Zenith pa tako predstavlja mejnik v naši moderni dobi,« je dejal generalni direktor znamke, Torsten Müller-Ötvös.

Omenili smo, da bo v omenjeni kolekciji pomembno vlogo igral koncept 200EX. Pri Rolls Roycu so se namreč odločili, da bodo sloviti simbol Spirit of Ectasy odstranili s pokrova hladilnika modela in ga pretopili. Iz stopljene kovine bodo nato izdelali 50 plaket s silhueto vozila, sestavljene iz treh prepoznavnih linij, vsak izmed odlitkov pa bo nato svoj prostor našel na armaturni plošči vozil.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja